RoCarta
Cuprins:

15 aprecieri pozitive
Modifica articol

Antarctica

De la RoCarta, enciclopedia lumii în limba română.

Acest articol se referă la regiunea polară. Pentru continent, vedeți .

Antarctica este  din sudul  care cuprinde continentul  și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de  și este înconjurată de . Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după  și . Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de  cu grosimea medie de 1,6 km.

Regiunea acoperă aproximativ 20% din emisfera sudică, din care 5,5% (14 milioane km2) reprezintă suprafața continentului Antarctida însuși. Toate straturile terestre și de gheață aflate la sud de latitudinea de 60° S sunt administrate în cadrul . Din punct de vedere biogeografic, tărâmul Antarctic este unul dintre cele opt tărâmuri biogeografice de pe suprafața terestră a Pământului.

Geografie

O hartă a regiunii Antarctice, inclusiv Convergența Antarctică și paralela 60 sud

O hartă a regiunii Antarctice, inclusiv Convergența Antarctică și paralela 60 sud

După cum este definită de Sistemul Tratatului Antarctic, regiunea Antarctică este tot la sud de latitudinea de 60° S. Zona tratatului acoperă Antarctica și , , , și . Cu toate acestea, această zonă nu include , o zonă de tranziție în care apele reci ale  se ciocnesc cu apele mai calde din nord, formând o graniță naturală pentru regiune. Deoarece convergența se schimbă sezonier, Convenția pentru conservarea resurselor marine vii din Antarctica aproximează linia de convergență prin unirea unor puncte specificate de-a lungul paralelelor de latitudine și meridianelor de longitudine. Implementarea convenției este gestionată printr-o comisie internațională cu sediul în , , printr-un sistem eficient de cote anuale de pescuit, licențe și inspectori internaționali pe navele de pescuit, precum și supraveghere prin satelit.

Insulele situate între 60° S latitudine paralelă cu sud și Convergența Antarctică la nord și zonele lor economice exclusive de 200 de mile marine (370 km) sunt sub jurisdicția națională a țărilor care le dețin: (), () și ().

(Franța; tot un teritoriu UE de peste mări) sunt situate în zona de convergență antarctică, în timp ce Isla Grande de Tierra del Fuego, , Isla de los Estados, Insula Hornos cu , Insulele Diego Ramírez, Insula Campbell, , și , , , și grupul Tristan da Cunha rămân la nord de Convergență și astfel în afara regiunii Antarctice.

Ecologie

O hartă a călătoriilor antarctice ale lui Anthony de la Roché și ale altora în Oceanul Arctic

O hartă a călătoriilor antarctice ale lui Anthony de la Roché și ale altora în Oceanul Arctic

O varietate de animale trăiește în Antarctica cel puțin o parte din an, incluzând:

Cea mai mare parte a continentului Antarctica este acoperită permanent de gheață și zăpadă, lăsând expus mai puțin de 1% din pământ. Există doar două specii de plante cu flori, și , dar o serie de , hepatice, și macrociuperci.

Insulele subantarctice

Biodiversitatea dintre flora și fauna terestră este scăzută pe insule: studiile au teoretizat că clima aspră a contribuit major la bogăția speciilor, dar au fost găsite corelații multiple cu suprafața, temperatura, îndepărtarea insulelor și stabilitatea lanțului trofic. De exemplu, insectele erbivore sunt sărace ca număr din cauza bogăției scăzute a plantelor și, de asemenea, numărul păsărilor indigene este înrudit cu insectele, care sunt o sursă majoră de hrană.

Conservare

Antarctica găzduiește cea mai mare zonă protejată din lume, cu o suprafață de 1,07 milioane km2, Zona de protecție marină a Insulelor South Georgia și South Sandwich, creată în 2012. Acesta din urmă depășește suprafața unui alt vast teritoriu protejat, cei 972.000 km2 ai (375.000 sq mi). Zona de protecție marină a Mării Ross stabilită în 2016 este încă mai mare, cu 1,55 milioane km2, protecția sa va expira în viitor. Pentru a proteja zona, toate navele antarctice de peste 500 de tone sunt supuse reglementări obligatorii conform Codului Polar, adoptate de (în vigoare de la 1 ianuarie 2017).

Populație

Prima observare înregistrată a Antarcticii este atribuită spaniolului , care a raportat că a văzut munți îndepărtați cu zăpadă din sud în 1603. Primul pământ antarctic descoperit a fost insula , vizitată de comerciantul englez în 1675. Deși miturile și speculațiile despre o Terra Australis („Țara de Sud”) datează din antichitate, prima observare confirmată a continentului Antarctica este de obicei acceptată că a avut loc în 1820 de către expediția rusă a lui și Mikhail Lazarev pe Vostok și Mirny.

Australianul James Kerguelen Robinson (1859–1914) a fost primul om născut în Antarctica, la bordul navei Offley în Golful Morbihan (insula Kerguelen) la 11 martie 1859. Primul om născut și crescut pe o insulă antarctică a fost Solveig Gunbjørg Jacobsen născut la 8 octombrie 1913 în Grytviken, Georgia de Sud.

Emilio Marcos Palma (născut la 7 ianuarie 1978) este un argentinian care a fost prima persoană documentată născută pe continentul Antarcticii la . Tatăl său, căpitanul Jorge Palma, era șeful detașamentului armatei argentiniene de la bază. În timp ce zece persoane s-au născut de atunci în Antarctica, locul de naștere al Palma rămâne cel mai sudic. La sfârșitul anului 1977, Silvia Morella de Palma, care atunci era însărcinată în șapte luni, a fost transportată cu avionul la baza Esperanza, pentru a-și finaliza sarcina în bază. Transportul aerian a făcut parte din soluțiile argentiniene la disputa de suveranitate asupra teritoriului din Antarctica. Emilio a primit automat cetățenia argentiniană de către guvern, deoarece părinții săi erau ambii cetățeni argentini, iar el s-a născut în Antarctica argentiniană revendicată. Palma poate fi considerată a fi primul nativ din Antarctica.

Regiunea Antarctica nu avea când a fost descoperită pentru prima dată, iar locuitorii săi actuali cuprind câteva mii de personal științific și de natură tranzitorie care lucrează în schimburi la câteva zeci de întreținute de diferite țări. Cu toate acestea, regiunea este vizitată de peste 40.000 de turiști anual, cele mai populare destinații fiind zona (în special ) și .

În decembrie 2009, creșterea turismului, cu consecințe atât pentru ecologie, cât și pentru siguranța călătorilor în sălbăticia sa mare și îndepărtată, a fost remarcată la o conferință din de către experții semnatari ai Tratatului Antarctic. Rezultatele definitive ale conferinței au fost prezentate la reuniunea statelor din Tratatul Antarctic din , în mai 2010.

Fusuri orare

Deoarece Antarctica înconjoară Polul Sud, teoretic este situată în toate fusurile orare. În scopuri practice, fusurile orare se bazează de obicei pe revendicări teritoriale sau pe fusul orar al țării proprietarului unei stații sau al bazei de aprovizionare.

Nava de croazieră norvegiană pe insula Petermann cu Peninsula Kiev din Țara Graham

Nava de croazieră norvegiană pe insula Petermann cu Peninsula Kiev din Țara Graham

Stația Amundsen–Scott South Pole Station, polul sud geografic, cu indicatorul său în fundal

Stația Amundsen–Scott South Pole Station, polul sud geografic, cu indicatorul său în fundal

"Regina Elisabeta" este o stație de cercetare polară cu emisii zero din lume, bazându-se exclusiv pe energie regenerabilă într-unul dintre cele mai dure medii din lume.

"Regina Elisabeta" este o stație de cercetare polară cu emisii zero din lume, bazându-se exclusiv pe energie regenerabilă într-unul dintre cele mai dure medii din lume.

O imagine satelitară NASA din octombrie 2006 a Antarcticii fără periferia sa de gheață de mare neatașată

O imagine satelitară NASA din octombrie 2006 a Antarcticii fără periferia sa de gheață de mare neatașată

Antarctica
Antarctica