RoCarta
Modifica articol

Ficat

De la RoCarta, enciclopedia lumii în limba română.

Ficatul este un organ metabolic major care se găsește numai la animalele , care îndeplinește multe funcții biologice esențiale, cum ar fi detoxifierea organismului și sinteza și substanțelor biochimice necesare pentru și creștere. La , este situat în cadranul superior drept al , sub și în mare parte protejat de inferioară dreaptă. Celelalte roluri metabolice includ metabolismul carbohidraților, producerea de , conversia și stocarea nutrienților precum și și descompunerea .

Ficatul este, de asemenea, un organ digestiv accesoriu care produce , un lichid alcalin care conține colesterol și acizi biliari, care emulsionează și ajută la descompunerea grăsimilor din . Vezica biliară, o pungă mică, goală, care se află chiar sub lobul drept al ficatului, stochează și concentrează bila produsă de ficat, care este ulterior excretată în pentru a ajuta digestia. Țesutul foarte specializat al ficatului, constând în principal din hepatocite, reglează o mare varietate de reacții biochimice de mare volum, inclusiv sinteza și descompunerea organice mici și complexe, dintre care multe sunt necesare pentru funcțiile vitale normale. Estimările cu privire la numărul total de funcții ale organului variază, dar este în general citat ca fiind în jur de 500.

Nu se știe cum să se compenseze absența funcției hepatice pe termen lung, deși tehnicile de hepatică pot fi folosite pe termen scurt. Ficatul artificial nu a fost dezvoltat pentru a promova înlocuirea pe termen lung în absența ficatului. Începând cu 2018, de ficat este singura opțiune pentru insuficiența hepatică completă.

Structură

Locația ficatului uman (în roșu) afișată pe un corp masculin

Locația ficatului uman (în roșu) afișată pe un corp masculin

Ficatul este un organ brun-roșcat închis, în formă de pană, cu doi lobi de dimensiuni și formă inegale. Un ficat uman cântărește în mod normal aproximativ 1,5 și are o lățime de aproximativ 15 . Există o variație considerabilă de dimensiune între indivizi, intervalul de referință standard pentru bărbați fiind de 970–1860 de și pentru femei 600–1770 g. Este atât cel mai greu intern, cât și cea mai mare glandă din corpul uman. Este situat în cadranul superior drept al cavității abdominale, sprijinindu-se chiar sub , în dreapta și deasupra .

Ficatul este conectat la două vase mari de : hepatică și . Artera hepatică transportă sânge bogat în din prin trunchiul celiac, în timp ce vena portă transportă sânge bogat în nutrienți digerați din întreg tractul gastrointestinal și, de asemenea, din splină și pancreas.[8] Aceste vase de sânge se subdivid în capilare mici cunoscute sub numele de hepatice, care duc apoi la lobuli hepatici.

Lobulii hepatici sunt unitățile funcționale ale ficatului. Fiecare lobul este format din milioane de hepatice (hepatocite), care sunt celulele metabolice de bază. Lobulii sunt ținuți împreună printr-un strat de fin, dens, neregulat, fibroelastic, care se extinde de la capsula fibroasă care acoperă întregul ficat, cunoscută sub numele de capsula lui Glisson după doctorul britanic . Acest țesut se extinde în structura ficatului însoțind vasele de sânge, canalele și de la hilul hepatic. Întreaga suprafață a ficatului, cu excepția zonei goale, este acoperită cu un înveliș seros derivat din , care aderă ferm la capsula interioară a lui Glisson.

Anatomie generală

Structura anatomică a ficatului

Structura anatomică a ficatului

Lobii

Ficatul este împărțit în două părți când este privit de sus – un lob drept și unul stâng – și patru părți când este privit de jos (lobiul stâng, drept, lobul caudat și lobul pătrat.

Ligamentul falciform face o diviziune superficială a ficatului într-un lob stâng și drept. De jos, cei doi lobi suplimentari sunt situati intre lobii drept si stanga, unul in fata celuilalt. Poate fi imaginată o linie care curge din stânga venei cave și tot drumul înainte pentru a împărți ficatul și în două jumătăți. Această linie se numește .

Alte repere anatomice includ venos și ligamentul rotund al ficatului, care împart în continuare partea stângă a ficatului în două secțiuni. Un reper anatomic important, porta hepatis, împarte această porțiune stângă în patru segmente, care pot fi numerotate începând de la lobul caudat ca I în sens antiorar. Din această vedere parietală pot fi văzute șapte segmente, deoarece al optulea segment este vizibil doar în vederea viscerală.

Suprafețe

Pe suprafața diafragmatică, în afară de o zonă goală triunghiulară unde se conectează la diafragma, ficatul este acoperit de o subțire, cu două straturi, , care ajută la reducerea frecării față de alte organe. Această suprafață acoperă forma a celor doi lobi unde se adaptează la forma . Peritoneul se pliază înapoi pe sine pentru a forma ligamentul falciform și ligamentele triunghiulare drept și stâng.

Aceste peritoneale nu sunt legate de ligamentele anatomice din , iar ligamentele triunghiulare drept și stâng nu au o importanță funcțională cunoscută, deși servesc ca repere de suprafață. Ligamentul falciform are rolul de a atașa ficatul de porțiunea posterioară a peretelui anterior al corpului.

Suprafața viscerală sau suprafața inferioară este neuniformă și . Este acoperit de peritoneu în afară de locul în care se atașează vezica biliară și porta hepatis. Fosa vezicii biliare se află în dreapta lobului pătrat, ocupată de vezica biliară cu ductul său cistic aproape de capătul drept al porții hepatice.

Anatomie microscopică

Microscopic, fiecare lob hepatic se vede a fi format din lobuli hepatici. Lobulii sunt aproximativ și constau din plăci de hepatocite și sinusoide care iradiază dintr-o centrală către un perimetru imaginar de triade portal interlobular. Vena centrală se unește cu vena hepatică pentru a transporta sângele din ficat. O componentă distinctivă a unui lobul este triada portală, care poate fi găsită de-a lungul fiecărui colț al lobulului. Triada portală este formată din artera hepatică, vena portă și canalul biliar comun. 

, studiul anatomiei microscopice, arată două tipuri majore de celule hepatice: celule parenchimatoase și celule nonparenchimatoase. Aproximativ 70-85% din volumul ficatului este ocupat de hepatocite parenchimatoase. Celulele nonparenchimatoase constituie 40% din numărul total de celule hepatice, dar doar 6,5% din volumul acestuia.  Sinusoidele hepatice sunt căptușite cu două tipuri de celule, celule endoteliale sinusoidale și celule Kupffer fagocitare. Celulele stelate hepatice sunt celule nonparenchimatoase care se găsesc în spațiul perisinusoidal, între un sinusoid și un hepatocit. În plus, intrahepatice sunt adesea prezente în lumenul sinusoidal.

Anatomie funcțională

Zona centrală sau hilul hepatic, include deschiderea cunoscută sub denumirea de porta hepatis care poartă canalul biliar comun și artera hepatică comună și deschiderea pentru vena portă. Canalul, vena și artera se împart în ramuri stânga și dreaptă, iar zonele ficatului furnizate de aceste ramuri constituie lobii funcționali stângi și drepti. Lobii funcționali sunt separați de planul imaginar, linia lui Cantlie, unind fosa vezicii biliare de vena cavă inferioară. Planul separă ficatul în lobii drept și stângi. Vena hepatică medie delimitează, de asemenea, lobii drept și stângi. Lobul drept este împărțit în continuare într-un segment anterior și posterior de vena hepatică dreaptă. Lobul stâng este împărțit în segmentele mediale și laterale de vena hepatică stângă.

Hilul ficatului este descris în termeni de trei plăci care conțin canalele biliare și vasele de sânge. Conținutul întregului sistem de plăci este înconjurat de o teacă. Cele trei plăci sunt placa hilară, placa chistică și placa ombilicală, iar sistemul de plăci este locul multor variații anatomice care se găsesc în ficat.

Dezvoltare

Organogeneza, dezvoltarea organelor, are loc din a treia până în a opta săptămână în timpul embriogenezei. Originile ficatului se află atât în porțiunea ventrală a endodermului anterior al intestinului (endodermul fiind unul dintre cele trei straturi germinale embrionare), cât și în constituenții mezenchimului transversal septului adiacent. La , diverticulul hepatic este tubul endodermului care se extinde din intestinul anterior în mezenchimul înconjurător. Mezenchimul septului transvers induce acest endoderm să prolifereze, să se ramifice și să formeze epiteliul glandular al ficatului. O porțiune a diverticulului hepatic (acea regiune cea mai apropiată de tubul digestiv) continuă să funcționeze ca canal de drenaj al ficatului, iar o ramură din acest canal produce vezica biliară. Pe lângă semnalele de la mezenchimul septului transvers, factorul de creștere a fibroblastelor din în curs de dezvoltare contribuie, de asemenea, la competența hepatică, împreună cu acidul retinoic emanat din mezodermul plăcii laterale. 

La naștere, ficatul cuprinde aproximativ 4% din greutatea corporală și cântărește în medie aproximativ 120 grame. Pe parcursul dezvoltării ulterioare, acesta va crește la 1,4–1,6 kg, dar va ocupa doar 2,5–3,5% din greutatea corporală.

Indicele hepatosomatic (HSI) este raportul dintre greutatea ficatului și greutatea corporală.

Funcții

Diferitele funcții ale ficatului sunt îndeplinite de celulele hepatice sau hepatocite. Se crede că ficatul este responsabil pentru până la 500 de funcții separate, de obicei în combinație cu alte sisteme și . În prezent, niciun organ sau dispozitiv artificial nu este capabil să reproducă toate funcțiile ficatului. Unele funcții pot fi efectuate prin dializă hepatică, un tratament experimental pentru . Ficatul reprezintă, de asemenea, aproximativ 20% din consumul total de oxigen în repaus.

Rezerva de sânge

Ficatul primește o dublă aprovizionare cu sânge, din vena portă hepatică și arterele hepatice. Vena portă hepatică furnizează aproximativ 75% din aprovizionarea cu sânge a ficatului și transportă sânge venos drenat din , tractul gastrointestinal și organele asociate acestuia. Arterele hepatice furnizează sânge arterial ficatului, reprezentând sfertul rămas din fluxul său sanguin. Oxigenul este furnizat din ambele surse; aproximativ jumătate din necesarul de oxigen al ficatului este satisfăcut de vena portă hepatică, iar jumătate este satisfăcut de arterele hepatice. Artera hepatică are și receptori alfa și beta-adrenergici; prin urmare, fluxul prin arteră este controlat, parțial, de nervii splanhnici ai sistemului nervos autonom.

Sângele curge prin sinusoidele ficatului și se varsă în vena centrală a fiecărui lobul. Venele centrale se unesc în vene hepatice, care părăsesc ficatul și se scurg în vena cavă inferioară.

Fluxul biliar

Căile biliare sunt derivate din ramurile căilor biliare. Tractul biliar, cunoscut și sub denumirea de arbore biliar, este calea prin care este secretată de ficat, apoi transportată în prima parte a , duodenul. Bila produsă în ficat este colectată în canalicule biliare, mici șanțuri între fețele hepatocitelor adiacente. Canaliculele iradiază până la marginea lobulului hepatic, unde se contopesc pentru a forma canale biliare. În ficat, aceste canale sunt denumite căi biliare intrahepatice și, odată ce ies din ficat, sunt considerate extrahepatice. Canalele intrahepatice se scurg în cele din urmă în canalele hepatice drept și stâng, care ies din ficat prin fisura transversală și se contopesc pentru a forma ductul hepatic comun. Canalul cistic din vezica biliară se unește cu canalul hepatic comun pentru a forma canalul biliar comun. Sistemul biliar și țesutul conjunctiv sunt furnizate numai de artera hepatică.

Bila fie drenează direct în duoden prin canalul biliar comun, fie este stocată temporar în vezica biliară prin canalul cistic. Canalul biliar comun și canalul pancreatic intră împreună în a doua parte a duodenului în ampula hepatopancreatică.

Metabolism

Ficatul joacă un rol major în metabolismul  și .

Metabolismul carbohidraților.

Ficatul îndeplinește mai multe roluri în metabolismul carbohidraților.

 • Ficatul sintetizează și stochează aproximativ 100 g de prin glicogenă, formarea de glicogen din .
 • Când este necesar, ficatul eliberează glucoză în sânge prin efectuarea glicogenolizei, descompunerea glicogenului în glucoză.
 • Ficatul este, de asemenea, responsabil de gluconeogeneza, care este sinteza glucozei din anumiți aminoacizi, lactat sau glicerol. Celulele adipoase și hepatice produc glicerol prin descompunerea grăsimilor, pe care ficatul le folosește pentru gluconeogeneză.
 • Ficatul face, de asemenea, gliconogeneză, care este sinteza glicogenului din .

Metabolismul proteinelor

Ficatul este responsabil pentru principalul metabolism, sinteza și degradarea . Toate proteinele plasmatice, cu excepția , sunt sintetizate în ficat. De asemenea, este responsabil pentru o mare parte a sintezei aminoacizilor. Ficatul joacă un rol în producerea factorilor de , precum și în producția de . Unele dintre proteinele sintetizate de ficat includ factorii de coagulare I (fibrinogen), II (protrombina), V, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, precum și , proteina S și antitrombina. Ficatul este un loc major de producție pentru trombopoietină, un hormon glicoproteic care reglează producția de de către .

Metabolismul lipidelor

Ficatul joacă mai multe roluri în metabolismul lipidelor: realizează sinteza , lipogeneza și producerea de , iar o mare parte din lipoproteinele organismului sunt sintetizate în ficat. Ficatul joacă un rol cheie în , deoarece produce și excretă bila (un lichid gălbui) necesar pentru emulsionarea grăsimilor și ajută la absorbția din alimentație. O parte din bilă se scurge direct în duoden, iar o parte este stocată în vezica biliară. Ficatul produce factorul de creștere asemănător 1, un proteic polipeptidic care joacă un rol important în creșterea copilăriei și continuă să aibă efecte anabolice la .

Descompunere

Ficatul este responsabil pentru descompunerea și a altor . Ficatul descompune bilirubina prin glucuronidare, facilitând excreția acesteia în bilă. Ficatul este responsabil pentru descompunerea și excreția multor deșeuri. Joacă un rol cheie în descompunerea sau modificarea substanțelor toxice (de exemplu, metilarea) și a majorității într-un proces numit metabolismul medicamentelor. Acest lucru duce uneori la , când metabolitul este mai toxic decât precursorul său. De preferință, sunt conjugate pentru a beneficia de excreție în bilă sau . Ficatul transformă în ca parte a ciclului ornitinei sau a ciclului ureei, iar ureea este excretată prin urină.

Rezervor de sânge

Deoarece ficatul este un organ expandabil, cantități mari de sânge pot fi stocate în vasele sale de sânge. Volumul său normal de sânge, inclusiv cel din venele hepatice și cel din sinusurile hepatice, este de aproximativ 450 de mililitri, sau aproape 10% din volumul total de sânge al corpului. Când presiunea ridicată în atriul drept provoacă contrapresiune în ficat, ficatul se extinde și 0,5 până la 1 litru de sânge în plus este stocat ocazional în venele hepatice și sinusurile. Acest lucru se întâmplă în special în cu congestie periferică. Astfel, de fapt, ficatul este un organ venos mare, expandabil, capabil să acționeze ca un rezervor valoros de sânge în perioadele de exces de sânge și capabil să furnizeze sânge suplimentar în perioadele de scădere a volumului de sânge.

Producția limfei

Deoarece porii din sinusoidele hepatice sunt foarte permeabili și permit trecerea rapidă atât a lichidului, cât și a proteinelor în spațiul perisinusoidal, care drenează din ficat are de obicei o concentrație de proteine de aproximativ 6 g/dl, care este doar puțin mai mică decât proteina. concentrația plasmatică. De asemenea, permeabilitatea ridicată a epiteliului sinusoid hepatic permite formarea unor cantități mari de limfă. Prin urmare, aproximativ jumătate din toată limfa formată în organism în condiții de repaus apare în ficat.

Alte funcții

Ficatul stochează o multitudine de substanțe, inclusiv (aportul de 1–2 ani), (aportul de 1–4 luni), (aportul de 3–5 ani), , , , , , , etc.

Hemopoieza - formarea celulelor sanguine se numește hemopoieza. În stadiul embrionar RBC și WBC sunt formate din ficat. În primul trimestru al , ficatul este principalul loc de producere a globulelor roșii. Până în a 32-a săptămână de , măduva osoasă a preluat aproape complet această sarcină.

Ficatul ajută la purificarea sângelui. Celulele Kupffer ale ficatului sunt celule fagocitare, ajută la fagocitoza celulelor moarte și a din sânge.

Ficatul este responsabil pentru efectele – sistemul fagocitar mononuclear al ficatului conține multe celule active imunologic, acționând ca o „sită” pentru antigenele transportate către el.

Ficatul produce , cea mai abundentă din serul sanguin. Este esențială în menținerea presiunii oncotice și acționează ca transport pentru și hormonii .

Ficatul sintetizează angiotensinogen, un hormon care este responsabil pentru creșterea atunci când este activat de , o enzimă care este eliberată atunci când rinichiul simte tensiunea arterială scăzută.

Ficatul produce o enzimă pentru a descompune , un toxic, în și .

Boli ale ficatului

Tumora hepatică din lobul stâng

Tumora hepatică din lobul stâng

Ficatul este un organ vital și susține aproape toate celelalte organe din organism. Datorită locației sale strategice și funcțiilor multidimensionale, ficatul este predispus la multe boli. Zona goală a ficatului este un loc care este vulnerabil la trecerea din cavitatea abdominală în cavitatea toracică. Bolile hepatice pot fi diagnosticate prin teste ale funcției hepatice – teste de sânge care pot identifica diferiți markeri. De exemplu, reactanții în fază acută sunt produși de ficat ca răspuns la leziuni sau inflamații.

Cea mai frecventă boală hepatică cronică este , care afectează aproximativ o treime din populația lumii.

este o afecțiune frecventă a inflamației ficatului. Cauza cea mai obișnuită este virală, iar cele mai frecvente dintre aceste infecții sunt hepatitele A, B, C, D și E. Unele dintre aceste infecții sunt cu . poate fi cauzată și de alți din familia Herpesviridae, cum ar fi . Infecția cronică (mai degrabă decât acută) cu virusul sau virusul este principala cauză a hepatic. La nivel global, aproximativ 248 de milioane de persoane sunt infectate cronic cu hepatita B și 142 de milioane sunt infectate cronic cu hepatita C. La nivel global, există aproximativ 114 milioane și, respectiv, 20 de milioane de cazuri de și, respectiv, hepatită E, dar acestea se rezolvă în general și nu devin cronice. Virusul hepatitei D este un „satelit” al virusului hepatitei B (poate infecta doar în prezența hepatitei B) și co-infectează aproape 20 de milioane de persoane cu hepatită B, la nivel global.

Encefalopatia hepatică este cauzată de o acumulare de toxine în fluxul sanguin care sunt în mod normal eliminate de ficat. Această condiție poate duce la și se poate dovedi fatală. Sindromul Budd-Chiari este o afecțiune cauzată de blocarea venelor hepatice (inclusiv ) care drenează ficatul. Se prezintă cu triada clasică de durere abdominală, ascită și mărire a ficatului. Multe boli ale ficatului sunt însoțite de icter cauzat de nivelurile crescute de bilirubină din sistem. Bilirubina rezultă din ruperea hemoglobinei celulelor roșii moarte; în mod normal, ficatul elimină bilirubina din sânge și o excretă prin bilă.

Alte tulburări cauzate de consumul excesiv de alcool sunt grupate în bolile hepatice alcoolice și acestea includ hepatita alcoolică, ficatul gras și . Factorii care contribuie la dezvoltarea bolilor hepatice alcoolice nu sunt doar cantitatea și frecvența consumului de alcool, ci pot include și sexul, și leziunile hepatice. Leziunile hepatice pot fi cauzate și de medicamente, în special de și de medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului. O ruptură a ficatului poate fi cauzată de o injecție de ficat folosită în sporturile de luptă.

Colangita biliară primară este o a ficatului. Este marcată de distrugerea progresivă lentă a căilor biliare mici ale ficatului, canalele intralobulare (Canales of Hering) afectate la începutul bolii. Când aceste canale sunt deteriorate, bilă și alte toxine se acumulează în ficat (colestază) și, în timp, dăunează țesutului hepatic în combinație cu leziuni imune în curs de desfășurare. Acest lucru poate duce la cicatrici (fibroză) și ciroză. Ciroza crește rezistența la fluxul sanguin în ficat și poate duce la hipertensiune portală. Anastomozele congestionate între sistemul venos portal și circulația sistemică, pot fi o afecțiune ulterioară.

Există, de asemenea, multe boli hepatice pediatrice, inclusiv atrezia biliară, deficitul de alfa-1 antitripsină, sindromul alagille, colestaza intrahepatică familială progresivă, histiocitoza cu celule Langerhans și hemangiomul hepatic o , cel mai frecvent tip de tumoră hepatică, considerată a fi congenitală. O tulburare genetică care provoacă formarea mai multor chisturi în țesutul hepatic, de obicei mai târziu, și de obicei asimptomatică, este boala hepatică polichistică. Bolile care interferează cu funcția hepatică vor duce la tulburarea acestor procese. 

Totuși, ficatul are o mare capacitate de regenerare și are o mare capacitate de rezervă. În cele mai multe cazuri, ficatul produce simptome numai după leziuni extinse.

Hepatomegalia se referă la un ficat mărit și poate fi din mai multe cauze. Poate fi palpată la măsurarea intervalului hepatic.

Simptome

Simptomele clasice ale afectării ficatului includ următoarele:

 • Scaunele palide apar atunci când stercobilina, un pigment maro, este absent din scaun. Stercobilina este derivată din metaboliții bilirubinei produși în ficat.
 • Urina întunecată apare atunci când bilirubina se amestecă cu urina.
 • (pielea galbenă și/sau albul ochilor) Aici se depune bilirubina în piele, provocând o mâncărime intensă. Mâncărimea este cea mai frecventă plângere a persoanelor care au insuficiență hepatică. Adesea, această mâncărime nu poate fi ameliorată cu medicamente.
 • Umflarea și umflarea și picioarelor apar deoarece ficatul nu reușește să producă .
 • Oboseala excesivă apare în urma unei pierderi generalizate de nutrienți, și .
 • Vânătăile și sângerarea ușoară sunt alte caracteristici ale bolii hepatice. Ficatul produce factori de , substanțe care ajută la prevenirea sângerării. Când apar leziuni hepatice, acești factori nu mai sunt prezenți și pot apărea sângerări severe.
 • Durerea în cadranul dreapta sus poate rezulta din întinderea capsulei Glisson în condiții de hepatită și preeclampsie.

Diagnostic

Diagnosticul bolii hepatice se face prin teste ale funcției hepatice, grupuri de , care pot arăta cu ușurință amploarea leziunilor hepatice. Dacă se suspectează infecția, se vor efectua alte teste serologice. O examinare fizică a ficatului poate dezvălui doar dimensiunea și orice sensibilitate și poate fi, de asemenea, necesară o anumită formă de imagistică, cum ar fi o sau o .

Uneori va fi necesară o hepatică și o probă de țesut este prelevată printr-un ac introdus în piele chiar sub . Această procedură poate fi ajutată de un ecograf care oferă îndrumare cu unui intervențional.

Regenerarea ficatului

Ficatul este singurul organ intern uman capabil de regenerarea naturală a țesutului pierdut; doar 25% dintr-un ficat se poate regenera într-un ficat întreg.

Totuși, aceasta nu este o adevărată regenerare, ci mai degrabă o creștere compensatorie la . Lobii care sunt înlăturați nu regăsesc, iar creșterea ficatului este o restabilire a funcției, nu forma originală. Acest lucru contrastează cu adevărata regenerare, în care atât funcția, cât și forma originale sunt restaurate. La unele alte specii, cum ar fi peștele zebra, ficatul suferă o adevărată regenerare prin restabilirea formei și dimensiunii organului. În ficat, se formează suprafețe mari de țesuturi, dar pentru formarea de noi celule trebuie să existe o cantitate suficientă de material, astfel încât circulația sângelui să devină mai activă.

Acest lucru se datorează în principal reintrarii hepatocitelor în ciclul celular. Adică, hepatocitele trec din faza G0 de repaus în faza G1 și suferă mitoză. Acest proces este activat de receptorii p75. Există, de asemenea, unele dovezi ale bipotențiale, numite celule ovale hepatice sau ovalocite (a nu se confunda cu celulele roșii ovale ale ovalocitozei), despre care se crede că se află în canalele Hering. Aceste celule se pot diferenția fie în hepatocite, fie în colangiocite. Colangiocitele sunt celulele de căptușeală epitelială ale căilor biliare. Sunt epiteliu cuboidal în căile biliare interlobulare mici, dar devin columnare și secretând mucus în căile biliare mai mari care se apropie de porta hepatis și de canalele extrahepatice. Se efectuează cercetări privind utilizarea celulelor stem pentru generarea unui ficat artificial.

Lucrările științifice și medicale despre regenerarea ficatului se referă adesea la , care a fost înlănțuit de o stâncă din , unde, în fiecare zi, ficatul său era devorat de un vultur, pentru a crește din nou în fiecare noapte. Mitul sugerează că grecii antici ar fi știut despre capacitatea remarcabilă a ficatului de auto-reparare.

Transplantul hepatic

de ficat uman au fost efectuate pentru prima dată de în și în , , în 1963 și, respectiv, 1967.

Transplantul hepatic este singura opțiune pentru cei cu insuficiență hepatică ireversibilă. Majoritatea transplanturilor sunt efectuate pentru boli hepatice cronice care duc la , cum ar fi , alcoolismul și hepatita autoimună. Mai rar, transplantul hepatic se face pentru insuficienta hepatica fulminanta, in care insuficienta hepatica apare rapid pe o perioada de zile sau saptamani.

Alogrefele hepatice pentru transplant provin de obicei de la donatori care au murit din cauza leziunilor cerebrale fatale. Transplantul hepatic al unui donator viu este o tehnică prin care o parte din ficatul unei persoane vii este îndepărtată (hepatectomie) și utilizată pentru a înlocui întregul ficat al primitorului. Aceasta a fost efectuată pentru prima dată în 1989 pentru transplantul hepatic la copii. Doar 20% din ficatul unui adult (segmentele Couinaud 2 și 3) este necesar pentru a servi ca alogrefă hepatică pentru un sugar sau un copil mic.

Transplantul hepatic de la adult la adult a fost făcut folosind lobul hepatic drept al donatorului, care reprezintă 60 la sută din ficat. Datorită capacității ficatului de a se regenera, atât donatorul, cât și primitorul ajung să aibă o funcție hepatică normală dacă totul merge bine. Această procedură este mai controversată, deoarece presupune efectuarea unei operații mult mai ample asupra donatorului și, într-adevăr, au existat cel puțin două decese ale donatorilor din primele câteva sute de cazuri. O publicație din 2006 a abordat problema mortalității donatorilor și a găsit cel puțin paisprezece cazuri. Riscul de complicații postoperatorii (și ) este mult mai mare în operațiile pe partea dreaptă decât în operațiile pe partea stângă.

Odată cu progresele recente ale imagistică neinvazivă, donatorii de ficat vii trebuie de obicei să fie supuși unor examinări imagistice pentru anatomia ficatului pentru a decide dacă anatomia este fezabilă pentru donație. Evaluarea este de obicei efectuată prin în rânduri cu mai multe detectoare (MDCT) și imagistică prin . MDCT este bun în anatomie vasculară și volumetrie. RMN-ul este utilizat pentru anatomia arborelui biliar. Donatorii cu anatomie vasculară foarte neobișnuită, ceea ce îi face inadecvați pentru donație, ar putea fi depistați pentru a evita operațiunile inutile.

După rezecția tumorii hepatice din lobul stâng

După rezecția tumorii hepatice din lobul stâng

Anatomia arterială contraindicată pentru donarea de ficat

Anatomia arterială contraindicată pentru donarea de ficat

Transplantul hepatic, practică clinică.

Transplantul hepatic, practică clinică.

Operație de transplant de ficat

Operație de transplant de ficat

Societate și cultură

Unele culturi consideră ficatul ca fiind sediul sufletului. În , zeii l-au pedepsit pe pentru că a dezvăluit focul oamenilor, înlănțuindu-l pe o stâncă în care un vultur (sau un vultur) își ciuguleau ficatul, care se regenera peste noapte (ficatul este singurul organ intern uman care se poate regenera într-o măsură semnificativă). Multe popoare antice din și din practicau un tip de divinație numit haruspicie sau hepatomanție, unde încercau să obțină informații examinând ficatul oilor și a altor animale.

În Platon și în fiziologia ulterioară, se credea că ficatul este sediul celor mai întunecate emoții (în special mânia, gelozia și lăcomia) care îi conduc pe oameni la acțiune.  se referă la ficatul ca fiind sediul furiei, vezica biliară contracarând acest lucru. Limbile , și  se referă la ficatul în vorbirea figurată pentru a indica curaj și sentimente puternice, sau „cele mai bune”.

În ebraica biblică, cuvântul pentru ficat, כבד (Kauved, stemed KBD sau KVD, similar cu arabă الكبد), înseamnă, de asemenea, greu și este folosit pentru a-i descrie pe cei bogați („grei” cu posesiuni) și onoare (probabil din același motiv) . În Cartea Plângerilor (2:11) este folosit pentru a descrie răspunsurile fiziologice la tristețe prin „ficatul meu vărsat pe pământ”, împreună cu curgerea lacrimilor și răsturnarea amărăciunii intestinelor. În mai multe rânduri în cartea (mai ales 16:9), cuvântul este folosit pentru a descrie fericirea din ficat, împreună cu inima (care bate rapid) și carnea (care apare roșie sub piele). Utilizarea ulterioară a sinelui (similar cu „cinstea ta”) este disponibilă pe scară largă în , uneori în comparație cu sufletul care respira (Geneza 49:6, Psalmii 7:6 etc.).

Gastronomie

Oamenii mănâncă de obicei ficatul mamiferelor, păsărilor și peștilor ca hrană. Ficatei domestici de , , , vițel, pui și sunt disponibile pe scară largă de la măcelarii și supermarketuri. În limbile romanice, cuvântul anatomic pentru „ficat” ( foie, hígado, etc.) derivă nu din termenul anatomic latin, jecur, ci din termenul culinar ficatum, literal „umplut cu ”, referindu-se la ficat. de gâște care fuseseră îngrășate pe smochine. Ficatul de animale este bogat în fier, și ; iar uleiul de ficat de este folosit în mod obișnuit ca supliment alimentar.

Ficatul poate fi copt, fiert, fript, prăjit, prăjit sau consumat crud (asbeh nayeh sau sawda naye în bucătăria libaneză sau sashimi de ficat în bucătăria japoneză). 

În multe preparate, bucățile de ficat sunt combinate cu bucăți de carne sau , ca în diferitele forme de grătar mixt din (de exemplu, meurav Yerushalmi). Exemplele binecunoscute includ pateul de ficat, foie gras, ficat tocat și pastă de ficat. Cârnații de ficat, cum ar fi Braunschweiger și liverwurst, sunt, de asemenea, o masă apreciată.Cârnații de ficat pot fi folosiți și ca tartine. O delicatesă tradițională din Africa de Sud, skilpadjies, este făcută din ficat de miel tocat, învelit în netvet (grăsime caul) și prăjit la grătar la foc deschis. În mod tradițional, unii ficatei de pește erau apreciați ca hrană, în special ficatul de stingray. A fost folosit pentru a prepara delicatese, cum ar fi ficat de skate poșat pe pâine prăjită în , precum și beignets de foie de raie și foie de raie en croute în bucătăria franceză.

Ficatul la alte animale

Ficat de oaie

Ficat de oaie

Ficatul se găsește la toate și este de obicei cel mai mare organ intern. Structura internă a ficatului este în general asemănătoare la toate vertebratele, deși forma sa variază considerabil în diferite specii și este în mare măsură determinată de forma și aranjarea organelor din jur. Cu toate acestea, la majoritatea speciilor este împărțit în lobi drept și stâng; excepțiile de la această regulă generală includ , unde forma corpului necesită o formă simplă asemănătoare trabucului.

Un organ numit uneori ficat este asociat cu tractul digestiv al cordatelor primitive Amphioxus. Deși îndeplinește multe funcții ale unui ficat, nu este considerat un ficat „adevărat”, ci mai degrabă un omolog al ficatului de vertebrate.

Ficat
Ficatul uman este situat în partea dreaptă sus a abdomenului