RoCarta
Cuprins:

15 aprecieri pozitive
Modifica articol

Odin

De la RoCarta, enciclopedia lumii în limba română.

Odin este un venerat pe scară largă în german. , sursa celor mai multe informații supraviețuitoare despre el, îl asociază cu înțelepciunea, vindecarea, moartea, regalitatea, spânzurătoarea, cunoașterea, războiul, bătălia, victoria, vrăjitoria, poezia, frenezia și alfabetul runic și îl înfățișează ca fiind soțul zeiței Frigg. În și păgânismul germanic mai extins, zeul era cunoscut și în engleză veche ca Wōden, în saxona veche ca Uuôden, în olandeză veche ca Wuodan, în frizonă veche ca Wêda și în germană veche ca Wuotan, toate provenind în cele din urmă din proto. -teonimul germanic *Wōðanaz, care înseamnă „stăpânul freneziei” sau „conducătorul posedatului”.

Odin apare ca un zeu proeminent de-a lungul istoriei înregistrate a de Nord, de la ocuparea romană a regiunilor (din c. 2 î.Hr.) până la mișcarea popoarelor în timpul perioadei de migrație (secolele IV-VI e.n.) și epocii (al VIII-lea). până în secolele al XI-lea e.n.). În perioada modernă, folclorul rural al Europei germanice a continuat să-l recunoască pe Odin. Referințe la el apar în numele locurilor din regiunile locuite istoric de vechile popoare germanice, iar ziua săptămânii de miercuri îi poartă numele în multe limbi germanice, inclusiv în engleză.

În textele în limba engleză veche, Odin ocupă un loc special ca o figură ancestrală euhemerizată în rândul regalității și este adesea menționat ca o figură fondatoare printre diverse alte popoare germanice, cum ar fi langobarzii, în timp ce unele surse nordice vechi îl descriu ca pe un conducător pe tron al zeilor. Formele numelui său apar frecvent de-a lungul înregistrărilor germanice, deși narațiunile despre Odin se găsesc în principal în lucrările în limba nordică veche înregistrate în Islanda, în primul rând în jurul secolului al XIII-lea. Aceste texte constituie cea mai mare parte a înțelegerii moderne a mitologiei nordice.

Figura lui Odin este un subiect frecvent de interes în studiile germanice, iar oamenii de știință au avansat numeroase teorii cu privire la dezvoltarea sa. Unele dintre acestea se concentrează pe relația particulară a lui Odin cu alte figuri; de exemplu, soțul lui Freyja, Óðr, pare a fi un fel de dublet etimologic al zeului, în timp ce soția lui Odin, Frigg, este în multe privințe similară cu Freyja, iar Odin are o relație specială cu Loki. Alte abordări se concentrează pe locul lui Odin în înregistrarea istorică, explorând dacă Odin derivă din mitologia proto-indo-europeană sau s-a dezvoltat mai târziu în societatea germanică. 

În perioada modernă, Odin a inspirat numeroase lucrări de poezie, muzică și alte expresii culturale. El este venerat cu alți zei germanici în majoritatea formelor noii mișcări religioase Heathenry; unele ramuri se concentrează în special asupra lui.

Originea numelui

Odin, în imaginea sa de rătăcitor, așa cum l-a imaginat Georg von Rosen (1886)

Odin, în imaginea sa de rătăcitor, așa cum l-a imaginat Georg von Rosen (1886)

Teonimul norvegian vechi Óðinn (runic ᚢᚦᛁᚾ pe fragmentul de craniu Ribe) este un înrudit cu alte nume germanice medievale, inclusiv engleza veche Wōden, saxonă Wōdan veche, olandeză veche Wuodan și Wuotan (vechiul bavarez Wûtan). Toate derivă din teonimul masculin proto-germanic reconstruit *Wōðanaz (sau *Wōdunaz). Tradus ca „stăpânul freneziei” sau ca „conducătorul celor posedați” *Wōðanaz provine din adjectivul proto-germanic *wōðaz („posedat, inspirat, delirant, furios”) atașat sufixului * -naz („stăpân al”).

Dovezile interne și comparative indică toate ideile unei posesiuni sau inspirație divine și o divinație extatică. În Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum (1075–1080 d.Hr.), Adam de Bremen îl asociază în mod explicit pe Wotan cu termenul latin furor, care poate fi tradus ca „furie”, „furie”, „nebunie” sau „furie” (Wotan id est furor : „Odin, adică furor”). Din 2011, o atestare a proto-norvegiană Woðinz, pe piatra Strängnäs, a fost acceptată ca probabil autentică, dar numele poate fi folosit ca un adjectiv înrudit, în schimb, însemnând „cu un dar pentru posesia (divină)” (ON: øðinn).

Alte înrudite germanice derivate din *wōðaz includ gotic woþs („posedat”), vechea norvegiană óðr („nebun, frenetic, furios”), engleză veche wōd („nebun, frenetic”) și olandez woed („frenetic, sălbatic, nebun” ), împreună cu formele substantivizate Old Norse óðr („minte, inteligență, simț; cântec, poezie”), engleză veche wōþ („sunet, zgomot; voce, cântec”), înaltă germană veche wuot („fior, agitație violentă” ) și woet olandez mediu („furie, frenezie”), din aceeași rădăcină ca adjectivul original. Termenii proto-germanici *wōðīn („nebunie, furie”) și *wōðjanan („a mânia”) pot fi, de asemenea, reconstruiți. Atestările epigrafice timpurii ale adjectivului includ un-wōdz („cel calm”, adică „nu-furios”; 200 d.Hr.) și wōdu-rīde („călăreț furios”; 400 d.Hr.).

Adjectivul *wōðaz provine în cele din urmă dintr-o formă pregermanică *uoh₂-tós, care este legată de termenii proto-celtici *wātis, care înseamnă „văzător, ghicitor” (cf. galish wāteis, vechea credință irlandeză „profet”). și *wātus, care înseamnă „profeție, inspirație poetică” (cf. Old Irish fáth „înțelepciune profetică, maxime”, Old Welsh guaut „vers profetic, panegiric”). Potrivit unor oameni de știință, termenul latin vātēs („profet, văzător”) este probabil un împrumut celtic din limba gală, făcând din *uoh₂-tós ~ *ueh₂-tus („inspirat de zeu”) un termen religios comun comun germanic. și celtic, mai degrabă decât un cuvânt moștenit de origine proto-indo-europeană (PIE) anterioară. În cazul în care un scenariu de împrumut este exclus, un etimon PIE *(H)ueh₂-tis („profet, văzător”) poate fi, de asemenea, postulat ca strămoș comun al formelor germanice, celtice și latine atestate.

Influența modernă

Zeul Odin a fost o sursă de inspirație pentru artiștii care lucrează în artă plastică, literatură și muzică. Reprezentările artistice ale lui Odin în perioada modernă includ desenul cu stilou și cerneală Odin byggande Sigtuna (1812) și schița pe care regele Gylfe îl primește pe Oden la sosirea sa în Suedia (1816) de Pehr Hörberg; relieful de corn de băut Odens möte med Gylfe (1818), statuia de marmură Odin (1830) și bustul colosal Odin de Bengt Erland Fogelberg, statuile Odin (1812/1822) și Odin (1824/1825) de Hermann Ernst Freund, sgraffite peste intrarea Villa Wahnfried din Bayreuth (1874) de R. Krausse, pictura Odin (în jurul anului 1880) de Edward Burne-Jones, desenul Thor und Magni (1883) de K. Ehrenberg, statuia de marmură Wodan (în jurul anului 1887). ) de H. Natter, pictura în ulei Odin und Brunhilde (1890) de Konrad Dielitz, desenul grafic Odin als Kriegsgott (1896) de Hans Thoma, pictura Odin și Fenris (în jurul anului 1900) de Dorothy Hardy, pictura în ulei Wotan und Brünhilde (1914) de Koloman Moser, pictura Drumul spre Walhall de S. Nilsson, relieful din lemn al primăriei Oslo Odin og Mime (1938) și relieful din lemn colorat din curtea primăriei Oslo Odin på Sleipnir (1945–). 1950) de Dagfin Werenskiold și relieful din bronz de pe ușile Muzeului Suedez de Antichități Naționale, Odin (1950) de Bror Marklund.

Muzica inspirată de sau care îl prezintă pe zeu include baletele Odins Schwert (1818) și Orfa (1852) de J. H. Stunz și ciclul de operă Der Ring des Nibelungen (1848–1874) de Richard Wagner.

Odin a fost adaptat ca personaj de Marvel Comics, apărând pentru prima dată în seria Journey into Mystery în 1962. Sir a interpretat personajul din filmele Marvel Cinematic Universe Thor (2011), Thor: The Dark World (2013) și Thor: Ragnarok (2017).

Odin apare într-o serie de jocuri video. În jocul Ensemble Studios din 2002, Age of Mythology, Odin este unul dintre cei trei zei majori pe care jucătorii nordici îi pot venera. Odin este menționat și prin jocul din 2018 al lui Santa Monica Studio God of War și apare în continuarea sa din 2022 God of War Ragnarök. El are o influență majoră în jocul Ubisoft din 2020, Assassin's Creed Valhalla, sub forma unui Isu (o specie umanoidă asemănătoare unui zeu din universul Assassin's Creed) cu același nume. Protagonistul principal, Eivor, pe care jucătorul îl controlează de-a lungul jocului se dezvăluie a fi un înțelept sau o reîncarnare umană a lui Odin. Odin este, de asemenea, unul dintre zeii care pot fi jucați în jocul de luptă online multiplayer, Smite.

Odin
O ilustrație a zeului Odin pe calul său cu opt picioare Sleipnir, dintr-un manuscris islandez din secolul al XVIII-lea.