RoCarta
Modifica articol

Universitatea Oxford

De la RoCarta, enciclopedia lumii în limba română.

Universitatea din Oxford este o universitate de cercetare colegială din , Anglia. Există dovezi ale predării încă din 1096, făcând-o cea mai veche universitate din lumea vorbitoare de și a doua cea mai veche universitate din lume în funcțiune continuă. A crescut rapid din 1167, când a interzis studenților englezi să frecventeze Universitatea din Paris. După disputele dintre studenți și orășenii din Oxford în 1209, unii academicieni au fugit în nord-est la , unde au înființat ceea ce a devenit . Cele două universități antice engleze au multe trăsături comune și sunt denumite în comun Oxbridge.

Universitatea din Oxford este formată din treizeci și nouă de colegii constitutive semi-autonome, patru săli private permanente și o serie de departamente academice care sunt organizate în patru divizii. Toate colegiile sunt instituții autonome în cadrul universității, fiecare controlându-și propriul membru și cu propria sa structură și activități interne. Toți studenții sunt membri ai unui colegiu. Nu are un campus principal, iar clădirile și facilitățile sale sunt împrăștiate în centrul orașului. Predarea universitară la Oxford constă în prelegeri, tutoriale în grupuri mici la colegii și săli, seminarii, lucrări de laborator și ocazional tutoriale suplimentare oferite de facultățile și departamentele universitare centrale. Predarea postuniversitară este oferită în mod predominant centralizat.

Oxford operează , cel mai vechi muzeu universitar din lume; Oxford University Press, cea mai mare presă universitară din lume; și cel mai mare sistem de biblioteci academice la nivel național. În anul fiscal încheiat la 31 iulie 2022, universitatea a avut un venit total consolidat de 2,78 miliarde de lire sterline, din care 711,4 milioane de lire sterline proveneau din granturi și contracte de cercetare.

Oxford a educat o gamă largă de absolvenți noti, inclusiv 30 de prim-miniștri ai Regatului Unit și mulți șefi de stat și de guvern din întreaga lume. În octombrie 2022, 73 de laureați ai , 4 medaliați Fields și 6 câștigători ai Premiului Turing s-au înscris, au lucrat sau au avut burse de vizită la Universitatea din Oxford, în timp ce absolvenții săi au câștigat 160 de medalii olimpice. 

Istorie

Vedere aeriană a Mob Quad al Colegiului Merton, cel mai vechi patrulater al universității, construit între 1288 și 1378

Vedere aeriană a Mob Quad al Colegiului Merton, cel mai vechi patrulater al universității, construit între 1288 și 1378

Fondatori

Data înființării Universității din Oxford este necunoscută. Se știe că predarea la Oxford a existat într-o anumită formă încă din 1096, dar nu este clar când a luat ființă universitatea. Savantul Theobald de Étampes a ținut prelegeri la Oxford la începutul anilor 1100.

A crescut rapid din 1167, când studenții englezi s-au întors de la . Istoricul Gerald din Wales a ținut prelegeri unor astfel de savanți în 1188, iar primul savant străin cunoscut, Emo of Friesland, a sosit în 1190. Șeful universității avea titlul de cancelar din 1201, iar maeștrii erau recunoscuți ca universitas. sau corporație în 1231. Universitatea a primit o carte regală în 1248, în timpul domniei regelui .

După disputele dintre studenți și orășenii din Oxford în 1209, unii academicieni au fugit din violență la Cambridge, formând ulterior Universitatea din Cambridge.

Studenții s-au asociat, pe baza originilor geografice, în două „națiuni”, reprezentând Nordul (nordic sau boreali, care includeau englezii de la nordul și ) și sudul (sudicii sau australii, care includeau englezi din sudul Trentului, și ). În secolele ulterioare, originile geografice au continuat să influențeze afilierea multor studenți atunci când calitatea de membru al colegiului sau sălii a devenit obișnuită în Oxford. În plus, membrii multor ordine religioase, inclusiv dominicani, franciscani, carmeliți și augustinieni, s-au stabilit la Oxford la mijlocul secolului al XIII-lea, au câștigat influență și au întreținut case sau săli pentru studenți. Aproximativ în același timp, binefăcătorii privați au înființat colegii ca comunități academice autonome. Printre primii astfel de fondatori au fost William de Durham, care în 1249 a înzestrat University College, și John Balliol, tatăl viitorului rege al Scoției; Colegiul Balliol îi poartă numele. Un alt fondator, Walter de Merton, un Lord Cancelar al Angliei și apoi Episcop de Rochester, a conceput o serie de reglementări pentru viața de colegiu; Merton College a devenit astfel modelul pentru astfel de unități de la Oxford, de asemenea, ca la Universitatea din Cambridge. Ulterior, un număr tot mai mare de studenți au locuit în colegii, mai degrabă decât în săli și case religioase.

În 1333–1334, o încercare a unor cercetători nemulțumiți de la Oxford de a întemeia o nouă universitate la Stamford, Lincolnshire, a fost blocată de universitățile din Oxford și Cambridge. După aceea, până în anii 1820, nu li s-a permis să se înființeze noi universități în Anglia, chiar și la ; astfel, Oxford și Cambridge aveau un duopol, ceea ce era neobișnuit în marile țări din vestul Europei.

Perioada Renașterii

Noua învățătură a a influențat foarte mult Oxfordul de la sfârșitul secolului al XV-lea încoace. Printre savanții universitari ai perioadei s-au numărat William Grocyn, care a contribuit la renașterea studiilor în , și John Colet, renumitul savant biblic.

Odată cu Reforma engleză și ruperea comuniunii cu , savanții recuzanți de la Oxford au fugit în Europa continentală, stabilindu-se în special la . Metoda de predare la Oxford a fost transformată de la metoda scolastică medievală la învățământul renascentist, deși instituțiile asociate universității au suferit pierderi de terenuri și venituri. Ca centru de învățare și de studii, reputația lui Oxford a scăzut în epoca iluminismului; înscrierile au scăzut și predarea a fost neglijată.

În 1636, William Laud, cancelarul și arhiepiscopul de Canterbury, a codificat statutele universității. Acestea, în mare măsură, au rămas reglementările sale de guvernare până la mijlocul secolului al XIX-lea. Laud a fost, de asemenea, responsabil pentru acordarea unei carti care asigura privilegii pentru Presa Universității și a adus contribuții semnificative la Biblioteca Bodleian, principala bibliotecă a universității. De la începuturile Bisericii Angliei ca biserică înființată până în 1866, calitatea de membru al bisericii a fost o cerință pentru a primi diploma de licență de la universitate, iar „dizidenților” li sa permis să primească MA doar în 1871.

Universitatea a fost un centru al partidului regalist în timpul războiului civil englez (1642–1649), în timp ce orașul a favorizat cauza parlamentară opusă.

Colegiul Wadham, fondat în 1610, a fost colegiul de licență al lui Sir Christopher Wren. Wren a făcut parte dintr-un grup strălucit de oameni de știință experimentali la Oxford în anii 1650, Oxford Philosophical Club, care i-a inclus pe și . Acest grup, care uneori a fost legat de „Colegiul Invizibil” al lui Boyle, a ținut întâlniri regulate la Wadham sub îndrumarea directorului colegiului, John Wilkins, iar grupul a format nucleul care a fondat apoi .

Perioada modernă

Înainte de reformele de la începutul secolului al XIX-lea, curriculum-ul de la Oxford era notoriu de îngust și nepractic. Sir Spencer Walpole, un istoric al contemporane și un înalt oficial guvernamental, nu frecventase nicio universitate. El a spus: „Puțini medici, puțini avocați, puține persoane destinate comerțului sau comerțului, au visat vreodată să treacă printr-o carieră universitară”. El i-a citat pe comisarii Universității din Oxford în 1852, declarând: „Educația oferită la Oxford nu a fost de natură să conducă la progresul în viața multor persoane, cu excepția celor destinate ministerului.” 

Dintre studenții care s-au înmatriculat în 1840, 65% erau fii de profesioniști (34% erau miniștri anglicani). După absolvire, 87% au devenit profesioniști (59% ca cler anglican). Dintre studenții care s-au înmatriculat în 1870, 59% erau fii de profesioniști (25% erau miniștri anglicani). După absolvire, 87% au devenit profesioniști (42% ca cler anglican).

M. C. Curthoys și H. S. Jones susțin că ascensiunea sportului organizat a fost una dintre cele mai remarcabile și distinctive trăsături ale istoriei universităților din Oxford și Cambridge la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. A fost preluat din atletismul predominant la școlile publice precum Eton, Winchester, Shrewsbury și Harrow.

Toți studenții, indiferent de aria de studiu aleasă, au fost obligați să-și petreacă (cel puțin) primul an pregătindu-se pentru un examen din primul an care a fost concentrat în mare parte pe limbile clasice. Studenții la știință au considerat acest lucru deosebit de împovărător și au susținut o diplomă separată de știință, cu studiile limbii greacă eliminate din cursurile necesare. Acest concept de licență în științe fusese adoptat de alte universități europene (Universitatea din Londra îl implementase în 1860), dar o propunere din 1880 la Oxford de a înlocui cerințele clasice cu o limbă modernă (cum ar fi germana sau franceza) nu a avut succes. După ceartă internă considerabilă asupra structurii curriculum-ului de arte, în 1886 „preliminarea științelor naturale” a fost recunoscută ca o parte de calificare a examenului din primul an.

La începutul anului 1914, universitatea găzduia aproximativ 3.000 de studenți și aproximativ 100 de studenți postuniversitari. În timpul , mulți studenți și bursieri s-au alăturat forțelor armate. Până în 1918, aproape toți colegii erau în uniformă, iar populația studențească din reședință a fost redusă la 12% din totalul de dinainte de război. Lista de servicii universitare înregistrează că, în total, 14.792 de membri ai universității au servit în război, cu 2.716 (18,36%) uciși. Nu toți membrii universității care au servit în Marele Război au fost de partea aliaților; există un memorial remarcabil pentru membrii New College care au servit în forțele armate germane. În anii războiului, clădirile universitare au devenit spitale, școli de cadeți și lagăre de antrenament militar.

Educația femeilor

Universitatea a adoptat un statut în 1875 care permite examene pentru femei la nivel aproximativ de licență; pentru o scurtă perioadă la începutul anilor 1900, acest lucru a permis „doamnelor cu vaporii” să primească diplome de la Universitatea din Dublin. În iunie 1878, a fost înființată Asociația pentru Educația Femeilor (AEW), care urmărea eventuala creare a unui colegiu pentru femei în Oxford. Unii dintre cei mai importanți membri ai asociației au fost George Granville Bradley, T. H. Green și Edward Stuart Talbot. Talbot a insistat asupra unei instituții specific anglicane, ceea ce era inacceptabil pentru majoritatea celorlalți membri. Cele două partide s-au despărțit în cele din urmă, iar grupul lui Talbot a fondat Lady Margaret Hall în 1878, în timp ce T. H. Green a fondat Colegiul non-confesional Somerville în 1879. Lady Margaret Hall și Somerville și-au deschis porțile primilor 21 de studenți (12 din Somerville, 9 de la Lady Margaret Hall) în 1879, care au participat la prelegeri în sălile de deasupra unei brutării din Oxford. Existau, de asemenea, 25 de studente care locuiau acasă sau cu prietenii în 1879, un grup care a evoluat în Society of Oxford Home-Students și în 1952 în St Anne's College.

Aceste prime trei societăți pentru femei au fost urmate de St Hugh's (1886) și St Hilda's (1893). Toate aceste colegii au devenit mai târziu mixte, începând cu Lady Margaret Hall și St Anne's în 1979, și terminând cu St Hilda's, care a început să accepte studenți de sex masculin în 2008. La începutul secolului al XX-lea, Oxford și Cambridge au fost considerate pe scară largă ca bastioane ale privilegiului masculin, cu toate acestea, integrarea femeilor în Oxford a progresat în timpul Primului Război Mondial. În 1916 femeile au fost admise ca studenți la medicină la egalitate cu bărbații, iar în 1917 universitatea a acceptat responsabilitatea financiară pentru examenele femeilor.

La 7 octombrie 1920, femeile au devenit eligibile pentru admiterea ca membre cu drepturi depline ale universității și au primit dreptul de a lua diplome. În 1927, donatorii universității au creat o cotă care limita numărul studenților la un sfert din cel al bărbaților, hotărâre care nu a fost abolită până în 1957. Cu toate acestea, în această perioadă, colegiile din Oxford erau de un singur sex, astfel încât numărul femeilor a fost limitat și de capacitatea colegiilor pentru femei de a admite studenți. Abia în 1959, colegiilor pentru femei li s-a acordat statutul de colegiu deplin.

În 1974, Brasenose, Jesus, Wadham, Hertford și St Catherine's au devenit primele colegii, anterior exclusiv masculine, care au admis femei. Majoritatea colegiilor pentru bărbați și-au acceptat primele studente în 1979, Christ Church urmând-o în 1980 și Oriel devenind ultimul colegiu pentru bărbați care a admis femei în 1985. Majoritatea colegiilor de absolvenți din Oxford au fost înființate ca instituții mixte în secolul al XX-lea, cu excepția St Antony's, care a fost fondată ca colegiu pentru bărbați în 1950 și a început să accepte femei abia în 1962. Până în 1988, 40% dintre studenții de la Oxford erau femei; în 2016, 45% din populația studențească și 47% dintre studenții de licență erau femei.

În iunie 2017, Oxford a anunțat că, începând cu anul universitar următor, studenții de istorie pot alege să susțină un examen de acasă la unele cursuri, cu intenția ca acest lucru să egaleze ratele primelor acordate femeilor și bărbaților la Oxford. În aceeași vară, testele de matematică și informatică au fost prelungite cu 15 minute, în încercarea de a vedea dacă scorurile elevilor s-ar îmbunătăți.

Clădiri și secțiuni

Panorama aeriană 2016 a universității

Panorama aeriană 2016 a universității

Secțiuni principale

Universitatea este o „universitate în interiorul orașului” prin faptul că nu are un campus principal; în schimb, colegiile, departamentele, cazarea și alte facilități sunt împrăștiate în centrul orașului. Zona de știință, în care se află majoritatea departamentelor de știință, este zona care seamănă cel mai mult cu un campus. Cartierul Observatorului Radcliffe de 4 hectare din nord-vestul orașului este în prezent în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, site-urile colegiilor mai mari sunt de dimensiuni similare cu aceste zone.

Clădirile universitare emblematice includ Camera Radcliffe, Teatrul Sheldonian folosit pentru concerte de muzică, prelegeri și ceremonii universitare și școlile de examen, unde au loc examene și unele prelegeri. Biserica universitară Sf. Maria Fecioara a fost folosită pentru ceremoniile universitare înainte de construirea lui Sheldonian. Christ Church Cathedral servește în mod unic atât ca capelă de colegiu, cât și ca catedrală.

În 2012–2013, universitatea a construit controversata dezvoltare de un hectar (400 m × 25 m) Castle Mill de blocuri de apartamente studențești cu 4-5 etaje, cu vedere la Cripley Meadow și istoricul Port Meadow, blocând vederea la turlele din oraș. Dezvoltarea a fost asemănată cu construirea unui „zgârie-nori lângă Stonehenge”.

Parcuri

Parcurile universitare sunt o zonă de parc de 28 hectare în nord-estul orașului, lângă Keble College, Somerville College și Lady Margaret Hall. Este deschis publicului în timpul zilei.

Grădina Botanică de pe High Street este cea mai veche grădină botanică din Marea Britanie. Conține peste 8.000 de specii diferite de plante pe 1,8 hectare. Este una dintre cele mai diverse, dar compacte colecții majore de plante din lume și include reprezentanți ai peste 90% din familiile superioare de plante. Harcourt Arboretum este un sit de 53 hectare la 9,7 km la sud de oraș, care include păduri native și 27 de hectare de pajiște. Pădurea Wytham de 4 km2 este deținută de universitate și este folosită pentru cercetare în zoologie și schimbări climatice.

Există, de asemenea, diverse spații deschise deținute de colegii deschise publicului, inclusiv Bagley Wood și în special Christ Church Meadow.

Grădina Botanică din Oxford

Grădina Botanică din Oxford

Tom Quad, Biserica lui Hristos

Tom Quad, Biserica lui Hristos

Sala de mese la Christ Church; sala este o caracteristică importantă a colegiului tipic din Oxford, oferind un loc pentru a lua masa și a socializa.

Sala de mese la Christ Church; sala este o caracteristică importantă a colegiului tipic din Oxford, oferind un loc pentru a lua masa și a socializa.

Colegiul Worcester

Colegiul Worcester

Organizare

Colegiile organizează predarea tutorialului pentru studenții lor, iar membrii unui departament academic sunt răspândiți în jurul multor colegii. Deși anumite colegii au aliniere a disciplinelor (de exemplu, Colegiul Nuffield ca centru pentru științe sociale), acestea sunt excepții, iar majoritatea colegiilor vor avea o combinație largă de cadre universitare și studenți dintr-o gamă diversă de discipline. Facilități precum bibliotecile sunt oferite la toate aceste niveluri: de către universitatea centrală, de către departamente (biblioteci departamentale individuale, cum ar fi Biblioteca Facultății de Engleză) și de colegii (fiecare dintre acestea menținând o bibliotecă multidisciplinară pentru utilizarea membrilor săi).

Guvernarea centrală

Șeful oficial al universității este Cancelarul, în prezent , deși, la fel ca în majoritatea universităților britanice, Cancelarul este un personaj titular și nu este implicat în funcționarea de zi cu zi a universității. Cancelarul este ales de membrii Convocarii, un organism care cuprinde toți absolvenții universității, și deține funcția până la moarte.

Vicecancelarul, în prezent , este șeful de facto al universității. Cinci pro-vicerectori au responsabilități specifice pentru educație; cercetare; planificare și resurse.

Doi proctori ai universității, aleși anual prin rotație din oricare două colegii, sunt avocații poporului interni care se asigură că universitatea și membrii săi respectă statutul său. Acest rol încorporează disciplina și plângerile studenților, precum și supravegherea procedurilor universității. Profesorii universității sunt numiți colectiv profesori statutari ai Universității din Oxford. Ei sunt deosebit de influenți în derularea programelor de absolvire ale universității. Exemple de profesori statutari sunt Profesorii Chichele și Profesorul Drummond de Economie Politică.

Universitatea Oxford este doar o „universitare publică” în sensul că primește niște bani publici de la guvern, dar este o „universitare privată” în sensul că se autoguvernează în întregime și, în teorie, ar putea alege să devin complet privat prin respingerea fondurilor publice.

Colegii

Pentru a fi membru al universității, toți studenții și majoritatea personalului academic trebuie să fie, de asemenea, membri ai unui colegiu sau săli. Există treizeci și nouă de colegii ale Universității din Oxford și patru săli private permanente (PPH), fiecare controlându-și membrii și având propria sa structură și activități interne. Nu toate colegiile oferă toate cursurile, dar acestea acoperă, în general, o gamă largă de subiecte.

Colegii

Universitatea din Oxford are treizeci și nouă de colegii și patru săli private permanente (PPH) ale fundației religioase. Colegiile (cu excepția a trei „societăți ale universității”) și PPH-urile sunt corporații autonome în cadrul universității. Aceste colegii nu sunt doar case de reședință, ci au o responsabilitate substanțială pentru predarea studenților de licență. În general, tutorialele (una dintre principalele metode de predare la Oxford) și cursurile sunt responsabilitatea colegiilor, în timp ce prelegerile, examenele, laboratoarele și biblioteca centrală sunt conduse de universitate. În mod normal, studenții au cele mai multe dintre tutorialele lor în propriul colegiu, dar adesea au câteva module predate la alte colegii sau chiar la facultăți și departamente. Majoritatea colegiilor iau atât absolvenți, cât și studenți, dar multe sunt destinate exclusiv absolvenților.

Studenții de licență și absolvenți pot numi colegiile preferate în aplicațiile lor. Pentru studenții de licență, un număr tot mai mare de departamente practică realocarea pentru a se asigura că raporturile dintre potențialii studenți și locurile de materii disponibile la fiecare colegiu sunt cât mai uniforme posibil. Pentru Departamentul de Fizică, realocarea se face în mod aleatoriu după ce o listă scurtă de candidați este trasă și înainte ca candidații să fie invitați la interviuri la universitate.

Pentru studenții absolvenți, multe colegii își exprimă o preferință pentru candidații care intenționează să întreprindă cercetări într-un domeniu de interes al unuia dintre colegii săi. St Hugh's College, de exemplu, afirmă că acceptă studenți absolvenți la majoritatea disciplinelor.

Un colegiu tipic constă dintr-o sală pentru luat masa, o capelă, o bibliotecă, un bar de colegiu, săli comune pentru seniori, medii (postuniversitare) și juniori, camere pentru 200-400 de studenți și locuințe pentru șeful colegiului și alți donatori. Clădirile colegiului variază de la medieval la modern, dar cele mai multe sunt alcătuite din patrulatere (curți) interconectate, cu o construcție de portar controlând intrarea din exterior.

În 2008 s-a făcut prima fuziune modernă a colegiilor, Green College și Templeton College fuzionând pentru a forma Green Templeton College. Acest lucru a redus numărul de colegii ale universității de la 39 la 38. Numărul de PPH s-a redus și atunci când Greyfriars s-a închis în 2008 și când St Benet's Hall s-a închis în 2022. Cu toate acestea, odată cu înființarea Colegiului Reuben în 2019, numărul de colegii ale universității a crescut din nou la 39. Reuben este primul colegiu nou din Oxbridge din 1990, când a fost înființat Kellogg College.

Săli monahale

Primele case academice au fost săli monahale. Dintre zecile stabilite în secolele XII-XV, niciunul nu a supraviețuit Reformei. Sala privată permanentă modernă dominicană Blackfriars (1921) este un descendent al originalului (1221) și este uneori descrisă ca moștenitoare a celei mai vechi tradiții de predare din Oxford.

Săli academice

Pe măsură ce universitatea a luat forma, frecvența dintre sutele de studenți care trăiesc unde și cum le plăcea au dus la un decret conform căruia toți studenții ar trebui să locuiască în săli aprobate. Ceea ce în cele din urmă a pus capăt sălilor medievale a fost apariția colegiilor. Adesea înzestrate cu generozitate și cu personal didactic permanent, colegiile au fost inițial apanajul studenților absolvenți. Cu toate acestea, odată ce au început să accepte studenți plătitori de taxă în secolul al XIV-lea, zilele sălilor erau numărate. Dintre sutele de case aulariene (din latină pentru „sală”) care au apărut, a mai rămas doar Sala Sf. Edmund.

Colegii

Cele mai vechi colegii sunt University College, Balliol și Merton, înființate între 1249 și 1264, deși există unele dispute cu privire la ordinea exactă și exact când fiecare a început să predea. Al patrulea cel mai vechi colegiu este Exeter, fondat în 1314, iar al cincilea este Oriel, fondat în 1326.

Colegii pentru femei

Femeile au intrat la universitate în 1879, odată cu deschiderea Lady Margaret Hall și Somerville College, devenind membre ale Universității (și astfel eligibile pentru a primi diplome) în 1920. Alte colegii pentru femei înainte de integrare au fost St Anne's, St Hilda's și St Hugh's. În 1974, primele colegii pentru bărbați care au admis femei au fost Brasenose, Hertford, Jesus, St Catherine's și Wadham. Până în 2008, toate colegiile au devenit co-rezidențiale, deși una dintre sălile private permanente, St Benet's Hall, nu a început să admită femei postuniversitare până la sfârşitul lunii Michaelmas 2014, iar femeile universitare până la Michaelmas 2016.

Colegii postuniversitare

Unele colegii, precum Kellogg, Linacre, Nuffield, St Antony's, St Cross și Wolfson acceptă doar studenți postuniversitari. All Souls admite numai seniori. Harris Manchester este destinat „studenților maturi” cu o vârstă minimă de 21 de ani. Cel mai nou colegiu al Universității, Colegiul Reuben, a fost înființat în 2019 pentru absolvenți, înscriindu-și primii studenți în 2021, folosind sediul Bibliotecii de Științe Radcliffe.

Societăţile

Kellogg, Reuben și St Cross sunt singurele colegii din Oxford fără o carte regală. Ele sunt în mod oficial societăți ale universității, mai degrabă decât colegii independente și sunt considerate departamente ale universității în scopuri contabile.

Săli private

Legea Universității din Oxford din 1854 și statutul universitar De aulis privatis (Despre sălile private) din 1855, permiteau oricărui Master of Arts în vârstă de cel puțin 28 de ani să deschidă o sală privată după obținerea unei licențe pentru a face acest lucru. Unul dintre acestea a fost Charsley's Hall.

Actul Universities Tests Act din 1871 a deschis toate diplomele și pozițiile universitare bărbaților care nu erau membri ai Bisericii Angliei, ceea ce a făcut posibil catolicilor și nonconformiștilor să deschidă săli private. Primele săli private catolice au fost Sala lui Clarke (acum Sala Campion), deschisă de Ordinul Iezuit în 1896 și Sala lui Hunter Blair (mai târziu Sala St Benet) deschisă de Ordinul Benedictin în 1899. În 1918, universitatea a adoptat un statut care permite sălilor private care nu erau administrate cu scop lucrativ să devină săli private permanente.

Colegiile sunt:

 • Colegiul All Souls
 • Colegiul Balliol
 • Colegiul Brasenose
 • Biserica lui Hristos
 • Colegiul Corpus Christi
 • Colegiul Exeter
 • Colegiul Green Templeton
 • Colegiul Harris Manchester
 • Colegiul Hertford
 • Colegiul Iisus
 • Colegiul Keble
 • Colegiul Kellogg
 • Lady Margaret Hall
 • Colegiul Linacre
 • Colegiul Lincoln
 • Colegiul Magdalen
 • Colegiul Mansfield
 • Colegiul Merton
 • Colegiul Nou
 • Colegiul Nuffield
 • Colegiul Oriel
 • Colegiul Pembroke
 • Colegiul Reginei
 • Colegiul Ruben
 • Colegiul Sf. Ana
 • Colegiul Sfântul Antonie
 • Colegiul Sf. Catherine
 • Colegiul St Cross
 • Sala Sf. Edmund
 • Colegiul Sf. Hilda
 • Colegiul St Hugh
 • Colegiul Sf. Ioan
 • Colegiul Sf. Petru
 • Colegiul Somerville
 • Colegiul Trinity
 • facultate
 • Colegiul Wadham
 • Colegiul Wolfson
 • Colegiul Worcester

Sălile private permanente au fost fondate de diferite confesiuni creștine. O diferență între un colegiu și un PPH este că, în timp ce colegiile sunt guvernate de colegii colegiului, conducerea unui PPH rezidă, cel puțin parțial, de denominația creștină corespunzătoare. Cele patru PPH actuale sunt:

 • Sala Blackfriars
 • Sala Campion
 • Colegiul Regent's Park
 • Sala Wycliffe

Finanțare

În 2017–18, universitatea a avut un venit de 2.237 milioane de lire sterline; sursele cheie au fost granturile de cercetare (579,1 milioane de lire sterline) și taxele academice (332,5 milioane de lire sterline). Colegiile au avut un venit total de 492,9 milioane de lire sterline.

În timp ce universitatea are un venit anual și un buget de funcționare mai mare, colegiile au o dotare agregată mai mare: peste 6,4 miliarde de lire sterline, comparativ cu 1,2 miliarde de lire sterline a universității. Dotarea universității centrale, împreună cu unele dintre colegii, este gestionată de biroul de administrare a dotărilor al universității, deținut în totalitate, Oxford University Endowment Management, înființat în 2007. Universitatea obișnuia să mențină investiții substanțiale în companiile de combustibili fosili. Cu toate acestea, în aprilie 2020, universitatea s-a angajat să renunțe la investițiile directe în companiile de combustibili fosili și să solicite ca investițiile indirecte în companiile de combustibili fosili să fie supuse Principiilor Oxford Martin.

Activele totale ale colegiilor de 6,3 miliarde de lire sterline depășesc, de asemenea, activele totale ale universității de 4,1 miliarde de lire sterline. Cifra colegiului nu reflectă toate activele deținute de colegii, deoarece conturile acestora nu includ costul sau valoarea multora dintre principalele lor situri sau bunuri de patrimoniu, cum ar fi operele de artă sau bibliotecile.

Universitatea a fost una dintre primele din Marea Britanie care a strâns bani printr-o campanie publică majoră de strângere de fonduri, Campania pentru Oxford. Campania a doua a fost lansată în mai 2008 și se intitulează „Oxford Thinking – The Campaign for the University of Oxford”. Aceasta urmărește să sprijine trei domenii: posturi și programe academice, sprijin pentru studenți și clădiri și infrastructură; după ce și-a depășit obiectivul inițial de 1,25 miliarde de lire sterline în martie 2012, ținta a fost ridicată la 3 miliarde de lire sterline. Campania a strâns un total de 2,8 miliarde de lire sterline până în iulie 2018.

Critici

Universitatea s-a confruntat cu critici pentru unele dintre sursele sale de donații și finanțare. În 2017, s-a atras atenția asupra donațiilor istorice, inclusiv All Souls College, care a primit 10.000 de lire sterline de la comerciantul de sclavi Christopher Codrington în 1710, și Oriel College, care a primit 100.000 de lire sterline din testamentul imperialistului Cecil Rhodes în 1902. În 1996, a fost primită o donație de 20 de milioane de lire sterline de la Wafic Saïd, care a fost implicat în acordul de arme Al-Yammah, și a luat 150 de milioane de lire sterline de la omul de afaceri miliardar american Stephen A. Schwarzman în 2019. Universitatea și-a apărat deciziile spunând că „ia în considerare aspectele legale, etice și de reputație”.

Universitatea s-a confruntat, de asemenea, cu critici, după cum sa menționat mai sus, cu privire la decizia sa de a accepta donații de la companiile de combustibili fosili care au primit 21,8 milioane de lire sterline din industria combustibililor fosili între 2010 și 2015 și 18,8 milioane de lire sterline între 2015 și 2020.

Universitatea a acceptat 6 milioane de lire sterline de la The Alexander Mosley Charitable Trust în 2021. Fostul pilot de curse Max Mosley a spus că a înființat trustul „pentru a găzdui averea pe care a moștenit-o” de la tatăl său Oswald Mosley, care a fost fondatorul a două grupuri de dreapta: Union Movement și British Union of Fascists.

Profilul academic

Admiterea

În comun cu majoritatea universităților britanice, potențialii studenți de licență aplică prin sistemul de aplicare UCAS, dar potențialii solicitanți pentru Universitatea din Oxford, împreună cu cei pentru medicină, stomatologie și candidații de la Universitatea din Cambridge, trebuie să respecte un termen limită mai devreme de 15 octombrie. Sutton Trust susține că Universitatea Oxford și Universitatea Cambridge recrutează studenți în mod disproporționat din 8 școli, care au ocupat 1.310 de locuri Oxbridge în trei ani, în contrast cu 1.220 din alte 2.900 de școli.

Pentru a permite o judecată mai personalizată a studenților, care altfel ar putea aplica pentru ambele, solicitanții de licență nu au voie să aplice atât la Oxford, cât și la Cambridge în același an. Singurele excepții sunt solicitanții muzicieni angajați ca asistenți cu jumătate de normă la o catedrală, o biserică sau o instituție unde se țin slujbe corale regulate și cei care solicită să sdudieze pentru o a doua diplomă de licență. Oxford are cea mai mică rată a ofertei dintre toate universitățile din Russell Group.

Majoritatea solicitanților aleg să aplice la unul dintre colegiile individuale. Pentru studenți, aceste colegii lucrează între ele pentru a se asigura că cei mai buni studenți câștigă un loc undeva la universitate, indiferent de preferințele lor de facultate. Pentru absolvenții postuniversitari, tuturor solicitanților care primesc o ofertă de la universitate li se garantează un loc la facultate, chiar dacă nu primesc un loc la colegiul ales de ei.

Lista scurtă de licență se bazează pe rezultatele obținute și prezise ale examenelor, referințe școlare și, în unele materii, teste de admitere scrise sau lucrări scrise trimise de candidați. Aproximativ 60% dintre solicitanți sunt pe lista scurtă, deși acest lucru variază în funcție de subiect. Dacă un număr mare de candidați selectați pentru o materie aleg o facultate, atunci studenții care au numit colegiul respectiv pot fi realocați aleatoriu colegiilor subinscrise pentru materie. Colegiile invită apoi candidații selecționați la interviu, unde li se oferă hrană și cazare pentru aproximativ trei zile în decembrie. Majoritatea solicitanților de licență vor fi intervievați individual de către cadre universitare de la mai mult de o facultate. În 2020, interviurile au fost mutate online și rămân online cel puțin până în 2027.

Ofertele de licență sunt trimise la începutul lunii ianuarie, fiecare ofertă fiind de obicei de la un anumit colegiu. Unul din patru candidați de succes primește o ofertă de la o facultate la care nu a aplicat. Unele cursuri pot face „oferte deschise” unor candidați, care nu sunt repartizați la un anumit colegiu până în ziua rezultatelor A Level din august.

Universitatea a fost criticată pentru numărul de studenți pe care îi acceptă de la școli private. În 2016, Universitatea din Oxford a oferit 59% din ofertele studenților din Marea Britanie studenților din școlile de stat, în timp ce aproximativ 93% din toți elevii din Regatul Unit și 86% dintre elevii din Regatul Unit post-16 sunt educați în școli de stat. Cu toate acestea, 64% dintre solicitanții din Regatul Unit proveneau din școli de stat. Proporția elevilor care provin de la școlile de stat a crescut. Din 2015 până în 2019, proporția de stat din totalul studenților din Marea Britanie admiși în fiecare an a fost: 55,6%, 58,0%, 58,2%, 60,5% și 62,3%. Universitatea Oxford cheltuiește peste 6 milioane de lire sterline pe an pentru programe de informare pentru a încuraja solicitanții din categoriile demografice subreprezentate.

În 2018, raportul anual de admitere al universității a arătat că opt dintre colegiile din Oxford au acceptat mai puțin de trei candidați de culoare în ultimii trei ani. Deputatul laburist David Lammy a spus: „Acesta este apartheid social și este absolut nereprezentativ pentru viața în Marea Britanie modernă.” În 2020, Oxford și-a mărit proporția de studenți de etnie neagră, asiatică și minoritară (BAME) la niveluri record. Numărul de studenți BAME acceptați la universitate în 2020 a crescut la 684 de studenți, sau 23,6% din aportul din Regatul Unit, în creștere de la 558 sau 22% în 2019; numărul studenților de culoare a fost de 106 (3,7% din aport), în creștere față de 80 de studenți (3,2%). Datele UCAS au arătat, de asemenea, că Oxford este mai probabil decât instituțiile comparabile să facă oferte elevilor minorităților etnice și dezavantajate social.

Predare și grade

Predarea de licență este axată pe tutorial, în care 1-4 studenți petrec o oră cu un profesor universitar discutând despre munca săptămânii lor, de obicei un eseu (științe umaniste, cele mai multe științe sociale, unele matematice, fizice și științe ale vieții) sau o fișă de probleme (cele mai multe matematice, fizice și științe ale vieții și unele științe sociale). Universitatea însăși este responsabilă pentru efectuarea examenelor și acordarea diplomelor. 

Predarea universitară se desfășoară pe parcursul a trei perioade academice de opt săptămâni: Michaelmas, Hilary și Trinity. (Acestea sunt cunoscute oficial ca „Perioada completă”: „Termenul” este o perioadă mai lungă, cu o semnificație practică mică. În plan intern, săptămânile dintr-un termen încep duminica și sunt denumite numeric, cu săptămâna inițială cunoscută ca „prima săptămână „, ultima fiind „a opta săptămână” și cu numerotarea extinsă pentru a se referi la săptămâni înainte și după termen. Studenții trebuie să fie în reședință de joia săptămânii 0. Acești termeni de predare sunt mai scurti decât cei din majoritatea universităților britanice și durata lor totală se ridică la mai puțin de jumătate din an. Cu toate acestea, studenții sunt așteptați să facă, de asemenea, unele activități academice în timpul celor trei sărbători (cunoscute sub numele de Crăciun, Paște și Vacanțe lungi).

Gradele de cercetare la nivel de master și doctorat sunt conferite la toate disciplinele studiate la nivel de absolvent în universitate.

Muzee

Oxford deține o serie de muzee și galerii, deschise gratuit publicului. , fondat în 1683, este cel mai vechi muzeu din Marea Britanie și cel mai vechi muzeu universitar din lume. Deține colecții importante de artă și arheologie, inclusiv lucrări ale lui , , Turner și , precum și comori precum Scorpion Macehead, Marmura Parian și Bijuteria Alfred. Conține, de asemenea, „The Mesia”, o vioară Stradivarius curată, considerată de unii ca unul dintre cele mai bune exemple existente.

Muzeul Universitar de Istorie Naturală deține exemplarele zoologice, entomologice și geologice ale universității. Este găzduit într-o clădire mare neo-gotică de pe Parks Road, în Zona de Științe a universității. Printre colecția sa se numără scheletele unui și , precum și cele mai complete rămășițe ale unui dodo găsite oriunde în lume. De asemenea, găzduiește și profesorul Simonyi pentru înțelegerea publică a științei, deținut în prezent de Marcus du Sautoy.

Alături de Muzeul de Istorie Naturală se află Muzeul Pitt Rivers, fondat în 1884, care expune colecțiile arheologice și antropologice ale universității, deținând în prezent peste 500.000 de obiecte. A construit recent o nouă anexă de cercetare; personalul său a fost implicat în predarea antropologiei la Oxford încă de la înființare, când, ca parte a donației sale, generalul Augustus Pitt Rivers a stipulat ca universitatea să înființeze un lectorat în antropologie.

Muzeul de Istorie a Științei este găzduit pe Broad Street, în cea mai veche clădire de muzeu din lume. Conține 15.000 de artefacte, din antichitate până în secolul al XX-lea, reprezentând aproape toate aspectele istoriei științei. În Facultatea de Muzică din St Aldate se află Colecția Bate de Instrumente Muzicale, o colecție de instrumente din muzica clasică occidentală, din perioada medievală încoace. Christ Church Picture Gallery deține o mare colecție de picturi și desene vechi de maeștri

Clarendon Building, adăpostul multor personal senior al Bibliotecii Bodleian, a găzduit anterior administrația centrală a universității.

Clarendon Building, adăpostul multor personal senior al Bibliotecii Bodleian, a găzduit anterior administrația centrală a universității.

Biblioteca Ducelui Humfrey din Biblioteca Bodleiană

Biblioteca Ducelui Humfrey din Biblioteca Bodleiană

Interiorul Muzeului Pitt Rivers

Interiorul Muzeului Pitt Rivers

Clasamente și reputație

Performanța în clasamentul național al Universității din Oxford în ultimii zece ani

Performanța în clasamentul național al Universității din Oxford în ultimii zece ani

Oxford este clasat în mod regulat în primele cinci universități din lume și este în prezent pe primul loc în lume în clasamentul universitar mondial al învățământului superior Times, precum și în clasamentul mondial al universităților Forbes. A deținut poziția numărul unu în Times Good University Guide timp de unsprezece ani consecutivi, și școala de medicină a menținut, de asemenea, primul loc în tabelul „Clinical, Pre-Clinical & Health” al Times Higher Education (THE) World. Clasamentul universitar din ultimii șapte ani consecutivi. În 2021, s-a clasat pe locul șase în rândul universităților din întreaga lume după SCImago Institutions Rankings. Oxford este una dintre cele „șase super mărci” din lume în clasamentul mondial de reputație, alături de Berkeley, , , și .  Universitatea este a cincea la nivel mondial în clasamentul US News. Școala de afaceri Saïd a ocupat locul 13 în lume în clasamentul global MBA al Financial Times.

Oxford a fost clasat pe locul 13 în lume în 2022 de către Nature Index, care măsoară cei mai mari contributori la lucrări publicate în 82 de reviste de top. Este clasată pe locul cinci ca cea mai bună universitate din lume și pe primul loc în Marea Britanie pentru formarea de directori executivi conform Professional Ranking World Universities și pe primul loc în Marea Britanie pentru calitatea absolvenților săi, aleși de către recrutorii marilor companii din Marea Britanie.

În Ghidul universitar complet din 2018, toate cele 38 de subiecte oferite de Oxford se clasifică în primele 10 la nivel național, ceea ce înseamnă că Oxford a fost una dintre cele două universități cu mai multe facultăți (împreună cu Cambridge) din Marea Britanie care au 100% dintre disciplinele lor în primele 10.  Informatica, Medicina, Filosofia, Politica si Psihologia au fost clasate pe primul loc in Marea Britanie.

Potrivit QS World University Rankings by Subject, Universitatea din Oxford se află, de asemenea, pe primul loc în lume pentru patru discipline umaniste: Limba și literatura engleză, Limbi moderne, Geografie și Istorie. De asemenea, se află pe locul al doilea la nivel global pentru antropologie, arheologie, drept, medicină, politică și studii internaționale și psihologie.

Universitatea
Stema Universității Oxford