RoCarta
Modifica articol

Vitamina C

De la RoCarta, enciclopedia lumii în limba română.

Vitamina C (cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic și ascorbat) este o vitamină solubilă în apă care se găsește în citrice și alte fructe și legume, vândută și ca supliment alimentar și ca ingredient topic „ser” pentru tratarea anumitor afecțiuni. Vitamina C este un nutrient esențial implicat în repararea țesuturilor, formarea colagenului și producția enzimatică a anumitor neurotransmițători. Este necesar pentru funcționarea mai multor enzime și este important pentru funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, funcționează ca un antioxidant. Majoritatea animalelor sunt capabile să-și sintetizeze propria vitamina C. Cu toate acestea, maimuțele, oamenii, majoritatea liliecilor, unele rozătoare și anumite alte animale trebuie să o obțină din surse alimentare.

Există unele dovezi că utilizarea regulată a suplimentelor poate reduce durata răcelii comune, dar nu pare să prevină infecția. Nu este clar dacă suplimentarea afectează riscul de cancer, boli cardiovasculare sau demență. Poate fi administrat pe cale orală sau prin injecție. 

Vitamina C este în general bine tolerată. Dozele mari pot provoca disconfort gastro-intestinal, dureri de cap, probleme cu somnul și înroșirea pielii. Dozele normale sunt sigure în timpul .

Vitamina C a fost descoperită în 1912, izolată în 1928, iar în 1933, prima vitamină produsă chimic. Este pe Lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. Vitamina C este disponibilă ca un medicament generic și fără prescripție medicală ieftin. Parțial pentru descoperirea sa, Albert Szent-Györgyi și Walter Norman Haworth au primit în 1937 pentru Fiziologie și, respectiv, Medicină și Chimie. Alimentele care conțin vitamina C includ citrice, , , , , , și .  Depozitarea sau gătitul prelungit poate reduce conținutul de vitamina C din alimente.

Definiție

Vitamina C este un nutrient esențial pentru anumite animale, inclusiv pentru oameni. Termenul de vitamina C cuprinde mai mulți care au activitate de vitamina C la animale. Sărurile de ascorbat, cum ar fi ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu, sunt utilizate în unele suplimente alimentare. Acestea eliberează ascorbat la . Ascorbatul și acidul ascorbic sunt ambele prezente în mod natural în organism, deoarece formele se interconversează în funcție de . Formele oxidate ale moleculei, cum ar fi , sunt transformate înapoi în acid ascorbic prin agenți reducători.

Vitamina C funcționează ca un cofactor în multe reacții enzimatice la animale (inclusiv oameni) care mediază o varietate de funcții biologice esențiale, inclusiv vindecarea rănilor și sinteza . La oameni, deficiența de vitamina C duce la deteriorarea sintezei de colagen, contribuind la simptomele mai severe ale scorbutului. Un alt rol biochimic al vitaminei C este acela de a acționa ca un (un agent reducător) prin donarea de electroni la diferite reacții enzimatice și non-enzimatice. Acest lucru transformă vitamina C într-o stare oxidată – fie ca acid semihidroascorbic, fie ca acid dehidroascorbic. Acești compuși pot fi restabiliți la o stare redusă prin mecanisme enzimatice dependente de glutation și NADPH.

La plante, vitamina C este un substrat pentru ascorbat peroxidaza. Această enzimă utilizează ascorbat pentru a neutraliza excesul de peroxid de hidrogen (H2O2) transformându-l în (H2O) și .

Deficiența de vitamina C

Nivelurile serice ale vitaminei C din sânge sunt considerate saturate la niveluri > 65 μmol/L (1,1 mg/dL), obținute prin consumul de cantități care sunt la, sau peste, Aportul Alimentar Recomandat, în timp ce nivelurile adecvate sunt definite ca ≥ 50 μmol/L. Hipovitaminoza vitaminei C este definită ca ≤ 23 μmol/L, iar apare la ≤ 11,4 μmol/L.[29][30] Pentru cei cu vârsta de 20 de ani sau peste, datele din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din SUA 2003-2004 au arătat concentrații serice medii și mediane de 49,0 și, respectiv, 54,4 μmol/L. Procentul de persoane raportate ca fiind deficiente a fost de 7,1%.

este o boală rezultată dintr-o deficiență de vitamina C. Fără această vitamină, colagenul produs de organism este prea instabil pentru a-și îndeplini funcția și alte câteva enzime din organism nu funcționează corect. Scorbutul se caracterizează prin pete și sângerări sub piele, gingii spongioase, creșterea părului „tibușon” și vindecare slabă a rănilor. Leziunile cutanate sunt cele mai abundente pe coapse și picioare, iar o persoană cu această boală arată palidă, se simte deprimată și este parțial imobilizată. În scorbutul avansat există răni deschise, supurate, pierderea dinților, anomalii osoase și, în cele din urmă, .

Studii remarcabile asupra dietei umane asupra scorbutului indus experimental au fost efectuate pe obiectori de conștiință în timpul celui de- în și asupra prizonierilor din statul Iowa la sfârșitul anilor 1960 până în anii 1980. Bărbații din studiul închisorii au dezvoltat primele semne de scorbut la aproximativ patru săptămâni după începerea dietei fără vitamina C.

Persoanele aflate în pot avea deficiențe de micronutrienți, inclusiv niveluri scăzute de vitamina C.

Utilizări medicale

Vitamina C are un rol definitiv în tratarea scorbutului, care este o boală cauzată de deficitul de vitamina C. Dincolo de asta, un rol al vitaminei C ca prevenire sau tratament pentru diferite boli este contestat, recenziile raportând rezultate contradictorii. O analiză Cochrane din 2012 nu a raportat niciun efect al suplimentelor cu vitamina C asupra mortalității generale. Este pe Lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății.

Boala scorbut este cauzată de deficiența de vitamina C și poate fi prevenită și tratată cu alimente care conțin vitamina C sau suplimente alimentare. Este nevoie de cel puțin o lună de puțină sau deloc vitamina C înainte să apară simptomele. Simptomele precoce sunt starea de rău și letargia, care progresează spre dificultăți de respirație, dureri osoase, sângerare a gingiilor, susceptibilitate la vânătăi, vindecare slabă a rănilor și, în final, febră, convulsii și eventual moarte. Până destul de târziu în boală, daunele sunt reversibile, deoarece colagenul sănătos înlocuiește colagenul defect cu o completare cu vitamina C. Tratamentul poate fi suplimentarea orală a vitaminei sau prin injecție intramusculară sau intravenoasă. Scorbutul era cunoscut lui în epoca clasică. S-a demonstrat că boala este prevenită prin citrice într-un studiu controlat timpuriu de către un chirurg al Marinei Regale, James Lind, în 1747, la bordul HMS Salisbury. Din 1796 înainte, sucul de lămâie a fost eliberat tuturor membrilor echipajului Royal Navy.

Laureatul premiului Nobel Linus Pauling a susținut luarea de vitamina C pentru răceala comună într-o carte din 1970. Cercetările privind vitamina C în răceala obișnuită au fost împărțite în efecte asupra prevenirii, duratei și severității. O revizuire Cochrane care a analizat cel puțin 200 mg/zi a concluzionat că vitamina C administrată în mod regulat nu a fost eficientă în prevenirea răcelii comune. Restricționarea analizei la studiile care au folosit cel puțin 1000 mg/zi nu a observat nici un beneficiu de prevenire. Cu toate acestea, administrarea regulată a vitaminei C a redus durata medie cu 8% la adulți și 14% la copii și, de asemenea, a redus severitatea răcelilor. Un subset de studii efectuate la adulți a raportat că suplimentarea a redus incidența răcelilor la jumătate la alergătorii de maraton, la schiori sau la soldați în condiții subarctice. Un alt subset de studii a analizat utilizarea terapeutică, ceea ce înseamnă că vitamina C nu a fost începută decât dacă oamenii au început să simtă începuturile unei răceli. În acestea, vitamina C nu a afectat durata sau severitatea. O analiză anterioară a afirmat că vitamina C nu a prevenit răcelile, a redus durata, nu a redus severitatea. Autorii analizei Cochrane au concluzionat că:

"Eșecul suplimentării cu vitamina C de a reduce incidența răcelii în populația generală indică faptul că suplimentarea de rutină cu vitamina C nu este justificată... Studiile regulate de suplimentare au arătat că vitamina C reduce durata răcelii, dar acest lucru nu a fost replicat în puținele studii terapeutice. care au fost efectuate. Cu toate acestea, având în vedere efectul consecvent al vitaminei C asupra duratei și severității răcelii în studiile regulate de suplimentare, precum și costul scăzut și siguranța, ar putea fi util ca pacienții cu răceală obișnuită să testeze individual dacă vitamina C terapeutică este benefică pentru lor."

Vitamina C se distribuie ușor în concentrații mari în celulele imunitare, are activități antimicrobiene și celule ucigașe naturale, promovează proliferarea limfocitelor și este consumată rapid în timpul infecțiilor, efecte sugerând un rol proeminent în reglarea sistemului imunitar. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a constatat că există o relație cauză-efect între aportul alimentar de vitamina C și funcționarea unui sistem imunitar normal la adulți și la copiii sub trei ani.

Mai multe studii au descoperit că vitamina C are efecte antivirale specifice în care inactivează ARN-ul sau ADN-ul virusurilor sau în asamblarea virusului.

Potrivit ClinicalTrials.gov, la începutul anului 2021, au existat 50 de studii clinice finalizate sau în desfășurare, inclusiv vitamina C ca tratament. O meta-analiză a șase studii publicate a fost publicată în octombrie 2021. Tratamentele au fost fie orale, fie intravenoase. Doza a variat de la 50 mg/kg/zi la 24 g/zi. Rezultatele raportate au fost mortalitatea, durata spitalizării, durata terapiei intensive și nevoia de ventilație. Din Concluzie: „Prezenta meta-analiză a arătat că administrarea de vitamina C nu a avut niciun efect asupra rezultatelor majore de sănătate la pacienții infectați cu COVID, în comparație cu oricare dintre terapia placebo/standard. Analiza subgrupului a arătat, de asemenea, că, indiferent de doza sa , calea de administrare și severitatea bolii, nu a avut beneficii vizibile la astfel de pacienți. Prin urmare, sunt necesare studii prospective randomizate mai mari pentru a evalua efectul administrării izolate a vitaminei C, separat atât pentru indivizii plini și epuizați de vitamina C."

În perioada martie până în iulie 2020, vitamina C a făcut obiectul mai multor scrisori de avertizare ale FDA din SUA decât orice alt ingredient pentru prevenirea și/sau tratamentul COVID-19.

Începând cu aprilie 2021, Orientările privind tratamentul COVID-19 ale National Institutes of Health (NIH) au declarat că „nu există date suficiente pentru a recomanda fie pentru sau împotriva utilizării vitaminei C pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19.”

Nu există dovezi că suplimentarea cu vitamina C reduce riscul de la persoanele sănătoase sau la cei cu risc crescut din cauza fumatului sau expunerii la azbest. O a doua meta-analiză nu a găsit niciun efect asupra riscului de . Două meta-analize au evaluat efectul suplimentelor cu vitamina C asupra riscului de . Unul a găsit o asociere slabă între consumul de vitamina C și riscul redus, iar celălalt nu a găsit niciun efect al suplimentelor. O meta-analiză din 2011 nu a reușit să găsească sprijin pentru prevenirea cu suplimentarea cu vitamina C, dar un al doilea studiu a concluzionat că vitamina C poate fi asociată cu o supraviețuire crescută la cei deja diagnosticați. O meta-analiză din 2015 nu a arătat niciun efect antitumoral și nici o îmbunătățire a măsurilor de calitate a vieții din doze mari de vitamina C. Această revizuire a inclus studii de vitamina C orală și intravenoasă.

Boala cardiovasculara

În 2017, un studiu independent care a evaluat 15.445 de participanți nu a găsit nicio dovadă care să arate că vitamina C scade riscul de boală cardiovasculară. Aceste rezultate au susținut o analiză din 2013, care nu a găsit nicio dovadă că suplimentarea cu vitamine antioxidante reduce riscul de infarct miocardic, , mortalitate cardiovasculară sau mortalitate de orice cauză (nu a furnizat analize de subgrup pentru studiile care au folosit doar vitamina C.

Cu toate acestea, o altă revizuire din 2013 a constatat o asociere între niveluri mai mari de vitamina C circulantă sau vitamina C din dietă și un risc mai scăzut de accident vascular cerebral.

O analiză din 2014 a constatat un efect pozitiv al vitaminei C asupra disfuncției endoteliale atunci când este administrată la doze mai mari de 500 mg pe zi. Endoteliul este un strat de celule care căptușesc suprafața interioară a vaselor de sânge.

Funcția creierului

O analiză sistematică din 2017 a constatat concentrații mai scăzute de vitamina C la persoanele cu deficiențe cognitive, inclusiv și , în comparație cu persoanele cu cogniție normală. Testarea cognitivă, totuși, s-a bazat pe examinarea stării mintale, care este doar un test general al cogniției, indicând o calitate generală scăzută a cercetării care evaluează importanța potențială a vitaminei C asupra cogniției la persoanele normale și la persoanele cu deficiențe. O analiză a stării nutriționale la persoanele cu boala Alzheimer a raportat un nivel scăzut de vitamina C în plasmă, dar și niveluri scăzute în sânge de folat, și .

Deficiență de fier

Una dintre cauzele prin deficit de fier este absorbția redusă a fierului. Absorbția fierului poate fi îmbunătățită prin ingestia de vitamina C alături de alimente sau suplimente care conțin fier. Instabilitatea vitaminei C în timpul gătirii și/sau depozitării limitează numărul de alimente potrivite pentru aceasta. Vitamina C ajută la menținerea fierului în stare feroasă redusă, care este mai solubil și mai ușor de absorbit.

Aplicare locală pentru prevenirea semnelor de îmbătrânire a pielii

Pielea umană conține vitamina C, care susține sinteza colagenului, scade degradarea colagenului și ajută la protecția antioxidantă împotriva foto-îmbătrânirii induse de , inclusiv fotocarcinogeneza. Aceste cunoștințe sunt adesea folosite ca argument pentru comercializarea vitaminei C ca ingredient topic „ser” pentru a preveni sau trata îmbătrânirea pielii feței, (pete pigmentate întunecate) și . Mecanismul pretins este că funcționează ca un antioxidant, neutralizând de la expunerea la lumina soarelui, poluanții atmosferici sau procesele metabolice normale. Eficacitatea tratamentului topic, spre deosebire de aportul oral, este puțin înțeleasă. Două recenzii publicate în 2023 caracterizează literatura din studiile clinice ca fiind insuficientă pentru a susține mențiunile de sănătate, un motiv invocat a fost că „Toate studiile au folosit vitamina C în combinație cu alte ingrediente sau mecanisme terapeutice, complicând astfel orice concluzie specifică privind eficacitatea vitaminei. C. O revizuire sistematică a remarcat că doar câteva studii clinice au îndeplinit criteriile de proiectare.A raportat o piele mai fină și mai puțin ridata și o lumină semnificativă a pielii, dar a concluzionat că sunt necesare mai multe studii.

Alte boli

Studiile care examinează efectele aportului de vitamina C asupra riscului de apariție a bolii Alzheimer au ajuns la concluzii contradictorii. Menținerea unui aport alimentar sănătos este probabil mai importantă decât suplimentarea pentru a obține orice beneficiu potențial. O analiză din 2010 nu a găsit niciun rol pentru suplimentarea cu vitamina C în tratamentul artritei reumatoide. Suplimentarea cu vitamina C nu previne sau încetinește progresia cataractei legate de vârstă. O revizuire sistematică a raportat că aportul scăzut și concentrația scăzută în ser au fost asociate cu o progresie mai mare a .

Efecte adverse

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, cu excesele alimentare neabsorbite și excesele din sânge excretate rapid prin , deci prezintă o toxicitate acută remarcabil de scăzută.  Mai mult de două până la trei grame pot provoca indigestie, în special atunci când sunt luate pe stomacul gol. Cu toate acestea, administrarea vitaminei C sub formă de ascorbat de sodiu și ascorbat de calciu poate minimiza acest efect. Alte simptome raportate pentru doze mari includ greață, și . Aceste efecte sunt atribuite efectului osmotic al vitaminei C neabsorbite care trece prin intestin. Teoretic, aportul ridicat de vitamina C poate provoca o absorbție excesivă a fierului. Un rezumat al recenziilor privind suplimentarea la subiecții sănătoși nu a raportat această problemă, dar a lăsat ca netestată posibilitatea ca indivizii cu hemocromatoză ereditară să fie afectați negativ.

Există o credință de lungă durată în rândul comunității medicale principale că vitamina C crește riscul de pietre la rinichi. „Rapoartele de formare a pietrelor la asociate cu aportul excesiv de acid ascorbic sunt limitate la persoanele cu boală renală”. Recenziile afirmă că „datele din studiile epidemiologice nu susțin o asociere între aportul în exces de acid ascorbic și formarea de pietre la rinichi la indivizi aparent sănătoși”, deși un studiu mare, pe mai mulți ani, a raportat o creștere de aproape două ori. în pietrele la rinichi la bărbații care consumau în mod regulat un supliment de vitamina C.

Consum recomandat

Recomandările pentru aportul de vitamina C de către adulți au fost stabilite de diferite agenții naționale:

 • 40 mg/zi: Institutul Național de Nutriție din
 • 45 mg/zi sau 300 mg/săptămână: ,
 • 80 mg/zi: Consiliul privind etichetarea nutrițională,
 • 90 mg/zi (bărbați) și 75 mg/zi (femei): Health 2007,
 • 90 mg/zi (bărbați) și 75 mg/zi (femei): Academia Națională de Științe din ,
 • 100 mg/zi: Institutul Național de Sănătate și Nutriție din ,
 • 110 mg/zi (bărbați) și 95 mg/zi (femei): Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

În 2000, capitolul despre Vitamina C din Aportul de referință dietetic din America de Nord a fost actualizat pentru a oferi Doza dietetică recomandată (DZR) ca 90 de miligrame pe zi pentru bărbații adulți, 75 mg/zi pentru femeile adulte și stabilirea unui nivel de aport superior tolerabil. (UL) pentru adulți de 2.000 mg/zi. 

Pentru , EFSA a stabilit recomandări mai mari pentru adulți, dar și pentru copii: 20 mg/zi pentru vârstele 1-3, 30 mg/zi pentru vârstele 4-6, 45 mg/zi pentru vârstele 7-10, 70 mg /zi pentru vârstele 11-14, 100 mg/zi pentru bărbați cu vârste 15-17, 90 mg/zi pentru femei cu vârste 15-17. Pentru sarcina 100 mg/zi; pentru alăptare 155 mg/zi.

India, pe de altă parte, a stabilit recomandări mult mai mici: 40 mg/zi pentru vârsta de 1 până la adult, 60 mg/zi pentru sarcină și 80 mg/zi pentru alăptare. În mod clar, nu există un consens între țări.

de țigări și persoanele expuse la fumatul pasiv au niveluri serice de vitamina C mai scăzute decât nefumătorii. Motivul este că inhalarea fumului provoacă daune oxidative, epuizând această vitamină antioxidantă. Institutul de Medicină din S.U.A. a estimat că fumătorii au nevoie de 35 mg mai multă vitamina C pe zi decât nefumătorii, dar nu a stabilit oficial un DZR mai mare pentru fumători. O analiză a arătat o relație inversă între aportul de vitamina C și , deși a concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această observație.

Centrul Național de Statistică în Sănătate din SUA efectuează Sondajul National de Sănătate și Nutriție (NHANES) bianual pentru a evalua starea de sănătate și nutriție a adulților și copiilor din Statele Unite. Unele rezultate sunt raportate ca Ce mâncăm în America. Sondajul din 2013-2014 a raportat că pentru adulții cu vârsta de 20 de ani și peste, bărbații consumau în medie 83,3 mg/zi, iar femeile 75,1 mg/zi. Aceasta înseamnă că jumătate dintre femei și mai mult de jumătate dintre bărbați nu consumă DZR pentru vitamina C. Același sondaj a afirmat că aproximativ 30% dintre adulți au raportat că au consumat un supliment alimentar cu vitamina C sau un supliment multivitamine/mineral care include vitamina C și că pentru acești oameni consumul total a fost între 300 și 400 mg/zi.

Nivel de admisie superior tolerabil

În 2000, Institutul de Medicină al Academiei Naționale de Științe din S.U.A. a stabilit un nivel de aport superior tolerabil (UL) pentru adulți de 2.000 mg/zi. Cantitatea a fost aleasă deoarece studiile pe oameni au raportat diaree și alte tulburări gastro-intestinale la aporturi mai mari de 3.000 mg/zi. Acesta a fost cel mai scăzut nivel de efect advers observat (LOAEL), ceea ce înseamnă că alte efecte adverse au fost observate la doze și mai mari. UL sunt progresiv mai mici pentru copiii din ce în ce mai mici. În 2006, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a subliniat, de asemenea, tulburările la acel nivel de doză, dar a ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi pentru a stabili un UL pentru vitamina C, așa cum a făcut Institutul Național de Sănătate din Japonia. și Nutriție în 2010.

Etichetarea alimentelor

În scopul etichetării alimentelor și suplimentelor alimentare din SUA, cantitatea dintr-o porție este exprimată ca procent din valoarea zilnică (%DV). În scopul etichetării vitaminei C, 100% din valoarea zilnică a fost de 60 mg, dar începând cu 27 mai 2016, aceasta a fost revizuită la 90 mg pentru a fi în acord cu RDA. Un tabel cu valorile zilnice vechi și noi pentru adulți este furnizat la Doza zilnică de referință.

Reglementările Uniunii Europene impun ca etichetele să declare energie, proteine, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidrați, zaharuri și sare. Nutrienții voluntari pot fi indicați dacă sunt prezenți în cantități semnificative. În loc de Valori zilnice, cantitățile sunt afișate ca procente din aportul de referință (RI). Pentru vitamina C, 100% RI a fost stabilit la 80 mg în 2011.

Surse de vitamina C

Deși prezente și în alte alimente, cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt fructele și legumele. Vitamina este cel mai răspândit supliment alimentar.

Surse de vitamina C vegetale

În timp ce alimentele vegetale sunt în general o sursă bună de vitamina C, cantitatea din alimentele de origine vegetală depinde de varietatea plantei, de starea solului, de clima în care a crescut, de perioada de timp de când au fost culese, de condițiile de depozitare și de metoda de preparare. Citricele cultivate organic pot avea un conținut mai mare de vitamina C decât cultivate în mod convențional. 

În general, gătitul reduce cantitatea de vitamina C. Deoarece unele plante au fost analizate în stare proaspătă, în timp ce altele au fost uscate (astfel, creșterea artificială a concentrației constituenților individuali, cum ar fi vitamina C), datele sunt supuse unor potențiale variații și dificultăți de comparare. Cantitatea este dată în miligrame la 100 de grame de porțiune comestibilă a fructelor sau legumelor.

Cantitatea de vitamina C (mg / 100g):

1000–5300 mg / 100g

2800 mg / 100g

1677 mg / 100g

445 mg / 100g

426 mg / 100g

400 mg / 100g

228 mg / 100g

200 mg / 100g

 183 mg / 100g

 128 mg / 100g

120 mg / 100g

90 mg / 100g

90 mg / 100g

 80 mg / 100g

 80 mg / 100g

80 mg / 100g

60 mg / 100g

60 mg / 100g

, 53 mg / 100g

48 mg / 100g

48 mg / 100g

40 mg / 100g

, 30 mg / 100g

, 30 mg / 100g

, 30 mg / 100g

28 mg / 100g

21 mg / 100g

20 mg / 100g

20 mg / 100g

14 mg / 100g

13 mg / 100g

, 10 mg / 100g

, , pepene verde 10 mg / 100g

8.8 mg / 100g

Surse de vitamina C animale

În comparație cu sursele vegetale, alimentele de origine animală nu oferă o cantitate atât de mare de vitamina C, iar ceea ce există, este în mare măsură distrus de căldura folosită atunci când este gătită. De exemplu, ficatul de pui crud conține 17,9 mg/100 g, dar prăjit, conținutul este redus la 2,7 mg/100 g. 

Vitamina C este prezentă în uman la 5,0 mg/100 g. O probă testată de formulă pentru sugari conținea 6,1 mg/100 g. Laptele de vacă conține doar 1,0 mg/ 100 g, dar căldura pasteurizării îl distruge. Laptele de capră conține 1,3 mg/100 g,[104] dacă nu este pasteurizat.

Ouăle de pui nu conțin vitamina C, fie că sunt crude sau gătite.

Prepararea mâncării

Vitamina C se descompune chimic în anumite condiții, dintre care multe pot apărea în timpul gătirii alimentelor. Concentrațiile de vitamina C din diferite substanțe alimentare scad cu timpul proporțional cu la care sunt depozitate. Gătitul poate reduce conținutul de vitamina C al cu aproximativ 60%, posibil din cauza distrugerii enzimatice crescute. Timpi mai lungi de gătire se pot adăuga la acest efect.

Când se gătesc legume, ar trebui ca timpul și durata gătitului să fie micșorate, iar apa folosită la preparare nu ar trebui aruncată, de exemplu prin gătitul cu aburi sau prin supe. Vitamina C din alimente este identică cu cea din suplimente. Structura vitaminei C este foarte bine înțeleasă (vezi acid ascorbic) și nu există nici o diferență între beneficiile aduse de forma naturală și cea sintetică (deși fructele și legumele mai conțin și diferiți alți nutrienți, deci vitamina C nu este singurul lor avantaj).

Deoarece este , vitamina C se va dilua în apa de gătit în timpul preparării majorității legumelor — dar asta nu înseamnă că vitamina C este distrusă — ea se află tot acolo, cu diferența că a trecut în apa de gătit.

Nu doar temperatura, dar și timpul de expunere este semnificativ. În contradicție cu ceea ce se presupunea înainte (și încă se crede), sunt necesare mult mai mult decât două-trei minute pentru a distruge vitamina C la .

De asemenea, se pare că gătitul nu extrage vitamina C din toate legumele cu o aceeași rapiditate; s-a sugerat că vitamina nu este distrusă când se fierbe broccoli. Acest lucru se poate întâmpla datorită unei pierderi a vitaminei C în apa de gătit mai lente față de alte legume.

Cratițele de distrug vitamina C.

Ceaiurile și infuziile cu suplimente de vitamina C continuă să apară din ce în ce mai mult pe rafturile magazinelor. Asemenea produse nu ar avea nici un rost dacă temperatura de fierbere ar distruge într-adevăr vitamina C cu o rată care fusese sugerată anterior. În orice caz, majoritatea studiilor academice care nu se ocupă direct de vitamina C continuă să spună că temperaturile de fierbere distrug vitamina C foarte repede.

Suplimente

Suplimentele alimentare cu vitamina C sunt disponibile sub formă de tablete, capsule, pachete de amestec de băuturi, în formulări multi-vitamine/minerale, în formulări antioxidante și sub formă de pulbere cristalină. Vitamina C este, de asemenea, adăugată la unele sucuri de fructe și băuturi cu sucuri. Conținutul tabletelor și capsulelor variază de la 25 mg la 1500 mg per porție. Compușii de supliment cei mai des utilizați sunt acidul ascorbic, ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu. Moleculele de vitamina C pot fi, de asemenea, legate de palmitatul de acid gras, creând palmitat de ascorbil, sau altfel încorporate în lipozomi.


Acidul ascorbic și unele dintre sărurile și esterii săi sunt aditivi obișnuiți adăugați la diferite alimente, cum ar fi fructele conservate, în principal pentru a încetini oxidarea și rumenirea enzimatică. Poate fi folosit ca agent de tratare a făinii utilizat în fabricarea pâinii. Ca aditivi alimentari, li se atribuie numere E, evaluarea și aprobarea siguranței fiind responsabilitatea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Numerele E relevante sunt:

 • Acid ascorbic E300 (aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în Marea Britanie, S.U.A., Canada, Australia și Noua Zeelandă)
 • E301 ascorbat de sodiu (aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în Regatul Unit, S.U.A., Canada, Australia și Noua Zeelandă)
 • E302 ascorbat de calciu (aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în Marea Britanie, S.U.A. Canada, Australia și Noua Zeelandă)
 • E303 ascorbat de potasiu (aprobat în Australia și Noua Zeelandă, dar nu în Regatul Unit, S.U.A. sau Canada)
 • Esteri ai acidului gras E304 ai acidului ascorbic, cum ar fi palmitatul de ascorbil (aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în Regatul Unit, S.U.A., Canada, Australia și Noua Zeelandă)

Stereoizomerii vitaminei C au un efect similar în alimente, în ciuda lipsei lor de eficacitate la om. Acestea includ acidul eritorbic și sarea sa de sodiu (E315, E316).

Farmacologia

Vitamina C – în special, sub formă de ascorbat – îndeplinește numeroase funcții fiziologice în corpul uman, servind ca substrat sau cofactor enzimatic și donor de electroni. Aceste funcții includ sinteza de , carnitină și neurotransmițători; sinteza și catabolizarea tirozinei; și metabolismul microzomilor. În timpul biosintezei, ascorbatul acționează ca un agent reducător, donând electroni și împiedicând oxidarea pentru a menține atomii de fier și cupru în stările lor reduse.

Vitamina C funcționează ca un cofactor pentru următoarele :

 • Trei grupuri de enzime (prolil-3-hidroxilaze, prolil-4-hidroxilaze și lisil hidroxilaze) care sunt necesare pentru hidroxilarea prolinei și lizinei în sinteza colagenului. Aceste reacții adaugă grupări hidroxil la aminoacizii prolină sau lizină din molecula de colagen prin prolil hidroxilază și lisil hidroxilază, ambele necesitând vitamina C ca cofactor. Rolul vitaminei C ca cofactor este de a oxida prolil hidroxilaza și lisil hidroxilaza de la Fe2+ la Fe3+ și de a o reduce de la Fe3+ la Fe2+. Hidroxilarea permite moleculei de colagen să-și asume structura triplă helix și, prin urmare, vitamina C este esențială pentru dezvoltarea și întreținerea țesutului cicatricial, a și a .
 • Două enzime (ε-N-trimetil-L-lizin hidroxilaza și γ-butirobetina hidroxilază) sunt necesare pentru sinteza . Carnitina este esențială pentru transportul acizilor grași în mitocondrii pentru generarea de ATP.
 • Enzime factor-prolină dioxigenază inductibile de hipoxie (izoforme: EGLN1, EGLN2 și EGLN3)
 • Dopamină beta-hidroxilaza participă la biosinteza norepinefrinei din .
 • Monooxigenaza alfa-amidante de peptidilglicină amidează hormonii peptidici prin îndepărtarea reziduului de glioxilat din resturile lor de glicină c-terminală. Aceasta crește stabilitatea și activitatea hormonilor peptidici.

Absorbție, metabolism și excreție

Aproximativ 70%–90% din vitamina C este absorbită la aporturi moderate de 30–180 mg/zi. Cu toate acestea, la doze de peste 1.000 mg/zi, absorbția scade la mai puțin de 50%. Este transportat prin intestin atât prin mecanisme sensibile la , cât și prin mecanisme insensibile la glucoză, astfel încât prezența unor cantități mari de în intestin poate încetini absorbția.

Acidul ascorbic este absorbit în organism atât prin transport activ, cât și prin difuzie simplă. Transport activ dependent de sodiu - Co-transportatori de sodiu-ascorbat (SVCT) și transportori de hexoză (GLUT) - sunt cele două proteine transportoare necesare pentru absorbția activă. SVCT1 și SVCT2 importă forma redusă de ascorbat peste membranele plasmatice. GLUT1 și GLUT3 sunt transportatori de glucoză și transferă doar forma acidului dehidroascorbic (DHA) a vitaminei C. Deși acidul dehidroascorbic este absorbit cu o rată mai mare decât ascorbatul, cantitatea de acid dehidroascorbic găsită în plasmă și țesuturi în condiții normale este scăzută, deoarece celulele reduc rapid acidul dehidroascorbic la ascorbat.[

SVCT par să fie sistemul predominant pentru transportul vitaminei C în organism, excepția notabilă fiind celulele roșii din , care pierd proteinele SVCT în timpul maturării. Atât în sintetizatoarele de vitamina C (exemplu: șobolan) cât și în cele nesintetizatoare (exemplu: umane), celulele, cu câteva excepții, mențin concentrații de acid ascorbic mult mai mari decât aproximativ 50 micromoli/litru (µmol/L) găsite în plasmă. De exemplu, conținutul de acid ascorbic al glandelor pituitare și suprarenale poate depăși 2.000 µmol/L, iar mușchiul este de 200–300 µmol/L. Funcțiile coenzimatice cunoscute ale acidului ascorbic nu necesită concentrații atât de mari, așa că pot exista și alte funcții, încă necunoscute. O consecință a acestui conținut de organe cu concentrație mare este că vitamina C plasmatică nu este un bun indicator al stării întregului corp, iar oamenii pot varia în cantitatea de timp necesară pentru a prezenta simptome de deficiență atunci când consumă o dietă foarte săracă în vitamina C.

Excreția poate fi sub formă de acid ascorbic, prin . La oameni, în perioadele de aport alimentar scăzut, vitamina C este mai degrabă reabsorbită de rinichi decât excretată. Acest proces de salvare întârzie apariția deficienței. Numai când concentrațiile plasmatice sunt de 1,4 mg/dL sau mai mari, reabsorbția scade și cantitățile în exces trec liber în urină. De asemenea, acidul ascorbic se transformă (reversibil) în dehidroascorbat (DHA) și din acel compus în mod ireversibil în 2,3-dicetogulonat și apoi oxalat. Acești trei compuși sunt, de asemenea, excretați prin urină. 

Sinteză

Majoritatea animalelor și plantelor sunt capabile să sintetizeze vitamina C printr-o secvență de pași conduși de enzime, care convertesc monozaharidele în vitamina C. Drojdiile nu produc acid l-ascorbic, ci mai degrabă stereoizomerul său, acidul eritorbic. La plante, sinteza se realizează prin conversia manozei sau galactozei în acid ascorbic. La animale, materia primă este glucoza. La unele specii care sintetizează ascorbat în ficat (inclusiv mamifere și păsări cocoțate), glucoza este extrasă din glicogen; sinteza ascorbatului este un proces dependent de glicogenoliză. La oameni și la animalele care nu pot sintetiza vitamina C, enzima l-gulonolactonă oxidază (GULO), care catalizează ultima etapă a biosintezei, este extrem de mutată și nefuncțională.

Sinteza animală

Există unele informații despre concentrațiile serice de vitamina C menținute la speciile de animale care sunt capabile să sintetizeze vitamina C. Un studiu pe mai multe rase de câini a raportat o medie de 35,9 μmol/L. Un raport privind caprine, ovine și bovine a raportat intervale de 100–110, 265–270 și, respectiv, 160–350 μmol/L.

Biosinteza acidului ascorbic la vertebrate începe cu formarea acidului UDP-glucuronic. Acidul UDP-glucuronic se formează atunci când UDP-glucoza suferă două oxidări catalizate de enzima UDP-glucoză 6-dehidrogenază. UDP-glucoza 6-dehidrogenaza folosește cofactorul NAD+ ca acceptor de electroni. Transferaza UDP-glucuronat pirofosforilaza elimină un UMP și glucuronokinaza, cu cofactorul ADP, elimină fosfatul final care duce la acid d-glucuronic. Gruparea aldehidă a acestui compus este redusă la un alcool primar folosind enzima glucuronat reductază și cofactorul NADPH, dând acid l-gulonic. Aceasta este urmată de formarea lactonei - utilizând hidrolază gluconolactonază - între carbonil pe C1 și gruparea hidroxil pe C4. L-gulonolactona reacționează apoi cu oxigenul, catalizat de enzima L-gulonolactonă oxidază (care este nefuncțională la oameni și alte primate Haplorrhini; vezi pseudogene unitare) și cofactorul FAD+. Această reacție produce 2-oxogulonolactonă (2-ceto-gulonolactonă), care suferă spontan enolizare pentru a forma acid ascorbic.

Unele și-au pierdut capacitatea de a sintetiza vitamina C, inclusiv simienii și tarsii, care împreună alcătuiesc una dintre cele două subordine majore de , Haplorrhini. Acest grup include oameni. Celelalte primate mai primitive (Strepsirrhini) au capacitatea de a produce vitamina C. Sinteza nu are loc la majoritatea liliecilor și nici la speciile din familia rozătoarelor Caviidae, care include și capibara, dar apare la alte , inclusiv șobolani și șoareci.

și ordinele mai vechi de păsări produc acid ascorbic în rinichii lor. Ordinele recente de păsări și majoritatea mamiferelor produc acid ascorbic în ficat. De asemenea, o serie de specii de păsări passerine nu sintetizează, dar nu toate, iar cele care nu sunt înrudite în mod clar; s-a propus că abilitatea a fost pierdută separat de mai multe ori la păsări. În special, se presupune că capacitatea de a sintetiza vitamina C a fost pierdută și apoi redobândită în cel puțin două cazuri. Capacitatea de a sintetiza vitamina C a fost pierdută și la aproximativ 96% dintre peștii existenți (teleosteii).

Cele mai multe familii de lilieci testate (ordinul Chiroptera), inclusiv familiile majore de insecte și de lilieci care mănâncă fructe, nu pot sintetiza vitamina C. Există cel puțin două specii de lilieci, liliacul frugivor (Rousettus leschenaultii) și liliacul insectivor (Hipposideros armiger), care își păstrează (sau și-au recâștigat) capacitatea de a produce vitamina C.

Unele dintre aceste specii (inclusiv oamenii) se pot descurca cu cantitățile mai mici disponibile din dietele lor, reciclând vitamina C oxidată.

Pe un miligram consumat pe kilogram de greutate corporală, majoritatea speciilor de simieni consumă vitamina în cantități de 10 până la 20 de ori mai mari decât cele recomandate de guverne pentru oameni. Această discrepanță constituie o mare parte din baza controversei cu privire la cotele alimentare recomandate în prezent. Este contracarată de argumentele potrivit cărora oamenii sunt foarte buni la conservarea vitaminei C din dietă și sunt capabili să mențină nivelurile sanguine de vitamina C comparabile cu cele ale simienilor cu un aport alimentar mult mai mic, poate prin reciclarea vitaminei C oxidate.

Biosinteza vitaminei C la plante

Există multe căi diferite de biosinteză pentru acidul ascorbic în plante. Cele mai multe dintre aceste căi sunt derivate din produse găsite în glicoliză și alte căi. De exemplu, o cale trece prin polimerii peretelui celular al plantei. Calea principală de biosinteză a acidului ascorbic pare a fi l-galactoza. L-galactoza reacționează cu enzima l-galactoză dehidrogenază, prin care inelul lactonic se deschide și se formează din nou, dar cu lactona între carbonil pe C1 și gruparea hidroxil pe C4, rezultând l-galactonolactonă. L-galactonolactona reacţionează apoi cu flavoenzima mitocondrială l-galactonolactona dehidrogenaza. pentru a produce acid ascorbic. Acidul l-ascorbic are un feedback negativ asupra l-galactozei dehidrogenazei din spanac. Efluxul de acid ascorbic de către embrionii de plante dicotiledone este un mecanism bine stabilit de reducere a fierului și un pas obligatoriu pentru absorbția fierului.

Toate plantele sintetizează acid ascorbic. Acidul ascorbic funcționează ca un cofactor pentru enzimele implicate în fotosinteză, sinteza hormonilor vegetali, ca antioxidant și, de asemenea, regenerator al altor antioxidanți. Plantele folosesc mai multe căi pentru a sintetiza vitamina C. Calea majoră începe cu glucoză, fructoză sau manoză (toate zaharuri simple) și continuă la L-galactoză, L-galactonolactonă și acid ascorbic. Există o reglare a feedback-ului, în sensul că prezența acidului ascorbic inhibă enzimele din calea de sinteză.  Acest proces urmează un ritm diurn, astfel încât expresia enzimei atinge vârful dimineața pentru a sprijini biosinteza mai târziu, când intensitatea luminii solare de la mijlocul zilei necesită concentrații mari de acid ascorbic. Căile minore pot fi specifice anumitor părți ale plantelor; acestea pot fi fie identice cu calea vertebratelor (inclusiv enzima GLO), fie începe cu inozitol și ajung la acid ascorbic prin acid L-galactonic la L-galactonolactonă.

Sinteză industrială

Vitamina C este produsă din glucoză pe două căi principale. , dezvoltat în anii 1930, folosește o singură pre-fermentare urmată de o cale pur chimică. Procesul modern de în două etape, dezvoltat inițial în China în anii 1960, utilizează fermentația suplimentară pentru a înlocui o parte din etapele chimice ulterioare. Procesul Reichstein și procesele moderne de fermentație în două etape folosesc sorbitol ca materie primă și îl transformă în sorboză folosind fermentație. Procesul modern de fermentație în două etape transformă apoi sorboza în acid 2-ceto-l-gulonic (KGA) printr-o altă etapă de fermentație, evitând un intermediar suplimentar. Ambele procese produc aproximativ 60% vitamina C din hrana cu glucoză.

În 2017, China a produs aproximativ 95% din aprovizionarea mondială cu acid ascorbic (vitamina C), care este vitamina cea mai exportată din China, având venituri totale de 880 milioane USD în 2017. Din cauza presiunii exercitate de industria chineză de a întrerupe arderea cărbunelui utilizat în mod normal pentru fabricarea vitaminei C, prețul vitaminei C a crescut de trei ori doar în 2016, până la 12 USD per kg.

Istoric

James Lind, un chirurg al Marinei Regale Britanice care, în 1747, a identificat că o calitate a fructelor a prevenit scorbutul într-unul dintre primele experimente controlate înregistrate.

James Lind, un chirurg al Marinei Regale Britanice care, în 1747, a identificat că o calitate a fructelor a prevenit scorbutul într-unul dintre primele experimente controlate înregistrate.

Scorbutul pe mare

În expediția din 1497 a lui , au fost cunoscute efectele curative ale citricelor. Mai târziu, portughezii au plantat pomi fructiferi și legume în , un punct de oprire pentru călătoriile spre casă din Asia, care au susținut navele care treceau. Autoritățile au recomandat ocazional hrană pentru plante pentru a preveni scorbutul în timpul călătoriilor lungi pe mare. , primul chirurg al British East India Company, a recomandat utilizarea preventivă și curativă a sucului de lămâie în cartea sa din 1617, The Surgeon's Mate. În 1734, scriitorul olandez Johann Bachstrom a dat o opinie fermă, „scorbutul se datorează exclusiv abstinenței totale de la hrana vegetală proaspătă și de la verdeață.” Scorbutul fusese mult timp principalul ucigaș al marinarilor în timpul marii lungi. călătorii. Potrivit lui Jonathan Lamb, „În 1499, Vasco da Gama a pierdut 116 din cei 170 de membri ai echipajului său; în 1520, Magellan a pierdut 208 din 230;... toate în principal din cauza scorbutului.”

Prima încercare de a oferi o bază științifică pentru cauza acestei boli a fost de către un chirurg al navei din , . În timp ce se aflau pe mare în mai 1747, Lind le-a oferit unor membri ai echipajului două portocale și o lămâie pe zi, în plus față de rațiile normale, în timp ce alții au continuat cu cidru, oțet, acid sulfuric sau apă de mare, împreună cu rațiile lor normale, într-una din primele experimente controlate din lume. Rezultatele au arătat că citricele au prevenit boala. Lind și-a publicat lucrarea în 1753 în Tratatul său despre scorbut.

Fructele proaspete erau scumpe de păstrat la bord, în timp ce fierberea lor până la suc permitea o depozitare ușoară, dar distrugea vitamina (mai ales dacă erau fierte în ibrice de cupru). Era în 1796 înainte ca marina britanică să adopte sucul de lămâie ca produs standard pe mare. În 1845, navele din au fost furnizate cu suc de lămâie în schimb, iar în 1860 suc de lămâie a fost folosit în întreaga Marina Regală, dând naștere utilizării americane a poreclei „limey” pentru britanici. Căpitanul a demonstrat anterior avantajele de a transporta „Sour krout” la bord, ducându-și echipajele în fără a-și pierde niciunul dintre oamenii din cauza scorbutului. Pentru aceasta, Amiraalitatea Britanică i-a acordat o medalie.

Denumirea de antiscorbutic a fost folosită în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea pentru alimentele cunoscute pentru prevenirea scorbutului. Aceste alimente au inclus , , , , , malț și supă portabilă. În 1928, antropologul arctic canadian Vilhjalmur Stefansson a arătat că inuiții evită scorbutul cu o dietă cu carne în mare parte crudă. Studiile ulterioare privind dietele alimentare tradiționale ale Primelor Națiuni Yukon, Dene, Inuit și Métis din nordul Canadei au arătat că aportul lor zilnic de vitamina C a fost în medie între 52 și 62 mg/zi, comparabil cu Necesarul Mediu Estimat.

Descoperirea vitaminei C

Vitamina C a fost descoperită în 1912, izolată în 1928 și sintetizată în 1933, făcând-o prima vitamina care a fost sintetizată. La scurt timp după aceea, Tadeus Reichstein a reușit să sintetizeze vitamina în vrac prin ceea ce se numește acum . Acest lucru a făcut posibilă producția în masă ieftină de vitamina C. În 1934, Hoffmann-La Roche a introdus vitamina C sintetică sub numele de marcă Redoxon și a început să o comercializeze ca supliment alimentar.

În 1907, un model animal de laborator care ar ajuta la identificarea factorului antiscorbutic a fost descoperit de către medicii norvegieni Axel Holst și Theodor Frølich, care, când studiau beriberi la bordul navei, au hrănit cu dieta lor de testare cu cereale și făină și au fost surprinși când a apărut scorbut în loc de beriberi. Din fericire, această specie nu și-a produs propria vitamina C, în timp ce șoarecii și șobolanii o fac. În 1912, biochimistul polonez Casimir Funk a dezvoltat conceptul de vitamine. Se credea că unul dintre acestea este factorul anti-scorbutic. În 1928, acesta a fost denumit „C solubil în apă”, deși structura sa chimică nu fusese determinată.

Din 1928 până în 1932, echipa maghiară a lui Albert Szent-Györgyi și Joseph L. Svirbely, și echipa americană a lui Charles Glen King, au identificat factorul anti-scorbutic. Szent-Györgyi a izolat acidul hexuronic din glandele suprarenale animale și a bănuit că acesta este factorul antiscorbutic. La sfârșitul anului 1931, Szent-Györgyi ia dat lui Svirbely ultimul acid hexuronic derivat din suprarenale, sugerând că ar putea fi factorul anti-scorbutic. Până în primăvara anului 1932, laboratorul lui King a dovedit acest lucru, dar a publicat rezultatul fără a acorda credit lui Szent-Györgyi pentru asta. Acest lucru a condus la o dispută amară cu privire la priorități. În 1933, Walter Norman Haworth a identificat chimic vitamina drept acid l-hexuronic, dovedind acest lucru prin sinteză în 1933. Haworth și Szent-Györgyi au propus ca acidul L-hexuronic să fie numit acid a-scorbic și acid l-ascorbic din punct de vedere chimic, în onoarea activității sale împotriva scorbutului. 

În 1957, J. J. Burns a arătat că unele mamifere sunt susceptibile la scorbut, deoarece ficatul lor nu produce enzima l-gulonolactonă oxidază, ultima din lanțul de patru enzime care sintetizează vitamina C. Biochimistul american Irwin Stone a fost primul care a exploatat vitamina C pentru proprietățile sale de conservare a alimentelor. Mai târziu, el a dezvoltat ideea că oamenii posedă o formă mutantă a genei care codifică l-gulonolactona oxidază.

În 2008, cercetătorii de la Universitatea din Montpellier au descoperit că la oameni și la alte primate celulele roșii din sânge au dezvoltat un mecanism pentru a utiliza mai eficient vitamina C prezentă în organism prin reciclarea acidului l-dehidroascorbic (DHA) oxidat înapoi în acid ascorbic pentru reutilizare de către organism. Mecanismul nu a fost găsit a fi prezent la mamiferele care își sintetizează propria vitamina C.

Megadozajul de vitamina C

Megadozajul de vitamina C este un termen care descrie consumul sau injectarea de vitamina C în doze comparabile sau mai mari decât cantitățile produse de ficatul mamiferelor care sunt capabile să sintetizeze vitamina C. A fost descris un argument pentru acest lucru, deși nu este termenul propriu-zis. în 1970 într-un articol de . Pe scurt, poziția sa a fost că, pentru o sănătate optimă, oamenii ar trebui să consume cel puțin 2.300 mg/zi pentru a compensa incapacitatea de a sintetiza vitamina C. Recomandarea a intrat și în intervalul de consum pentru gorile – o substanță care nu sintetizează aproape relativ la oameni. . Un al doilea argument pentru aportul ridicat este că concentrațiile serice de acid ascorbic cresc pe măsură ce aportul crește până când se platește la aproximativ 190 până la 200 micromoli pe litru (µmol/L) odată ce consumul depășește 1.250 miligrame. După cum s-a menționat, recomandările guvernamentale sunt în intervalul de 40 până la 110 mg/zi, iar plasma normală este de aproximativ 50 µmol/L, deci „normal” este aproximativ 25% din ceea ce se poate obține atunci când consumul oral este în intervalul de megadoză propus.

Pauling a popularizat conceptul de vitamina C în doze mari ca prevenire și tratament al în 1970. Câțiva ani mai târziu a propus că vitamina C ar preveni și că 10 grame/zi, inițial (10 zile) administrate intravenos și ulterior pe cale orală, ar vindeca în stadiu avansat. Mega-dozarea cu acid ascorbic are alți campioni, printre ei pe chimistul Irwin Stone și controversații Matthias Rath și Patrick Holford, care ambii au fost acuzați că au făcut afirmații nefondate de tratament pentru tratarea cancerului și a infecției cu .

Mega-dozele de vitamina C sunt în mare măsură discreditate. Nu există dovezi științifice că megadozarea de vitamina C ajută la vindecarea sau prevenirea cancerului, a răcelii comune sau a altor afecțiuni medicale. Beneficiile nu sunt superioare atunci când aporturile de suplimente de peste 1.000 mg/zi sunt comparate cu aporturile între 200 și 1.000 mg/zi și, prin urmare, nu se limitează la intervalul mega-dozei. Ideea că cantități mari de acid ascorbic intravenos pot fi utilizate pentru a trata cancerul în stadiu avansat este – la aproximativ patruzeci de ani după lucrarea lui Pauling – încă considerată nedovedită și încă are nevoie de cercetări de înaltă calitate. Cu toate acestea, lipsa de dovezi nu a împiedicat medicii individuali să prescrie acid ascorbic intravenos miilor de oameni cu cancer.

Vitamina
Strctura moleculei de acid L-ascorbic (vitamina C), C6H8O6, așa cum se găsește în structura cristalină.